Am folosit pt depozit de economii la banca, un cont deschis mai vechi, al carui titular era tatal meu, iar eu si mama mea, imputerniciti. Tatal meu a decedat, iar sumele existente in cont, sunt depuse dupa data decesului sau. Deoarece nu am operat modificari in cont o perioada mai lunga, el sa transformat in ceva ce bancile numesc "dormant". Acum cand vreau sa retrag sume din cont, banca nu imi permite ca imputernicit, spundu-mi ca trebuie sa fac succesiune dupa tatal meu. Eu si mama mea, am facut succesiune pt apartament dupa decesul tatalui meu, ca unici mostenitori, dar acum nu mi se pare corect sa mai platim sume la notar, pt a putea dispune de bani care ne apartin exclusiv si care nu fac obiectul unei mosteniri. Ne poate ajuta cineva cu niste sugestii?:sorry:
domnule avocat cermak, utilizatorul visco a zis clar ca acei bani au fost depusi dupa decesul tatalui sau, de el si de mama lui.. juristul ala de la banca habar nu are pe ce lume traieste daca-i tine pe oamenii astia pe drumuri pentru banii lor.. si ei au gresit ca in loc sa deschida un alt cont pe numel lor direct, au depus banii in contul decedatului..in opninia mea, era suficient sa faca dovada ca doar ei sunt mostenitori si cu faptul ca banii au fost depusi ulterior decesului nu era nici o problema sa-i ridice cu tot cu dobanda..
Multumesc ca ati inteles f corect situatia. Am apreciat f mult faptul ca dl. avocat Cermak a avut amabilitatea sa-mi raspunda, dar nu a facut decat sa-mi demonstreze cat de usor te poate face gandirea complicata a unui jurist, sa te invarti in cerc. As fi putut sa-i raspund simplu la fiecare punct expus, dar nu voiam sa intru in polemica cu un om bineintentionat, care a incercat sa ma ajute.
In acelasi timp, am inteles si cum se poate pune problema dpdv juridic si asta ma ajutat intr-un fel. Stiu ca am gresit, cand am omis sa deschid un cont nou pe numele meu si al mamei mele, dar ca i-as fi putut returna un imprumut tatalui meu, la trei ani dupa decesul sau, bani care sa-i revina de drept pe lumea cealalta sau ar urma sa ne revina mie si mamei mele ca unici mostenitori...=D>
Domnilor , buna dimineata!:)
Ma bucur ca impartasiti un punct de vedere comun si ca va repetati, probabil in speranta ca punctul meu de vedere si al juristului bancii aflat in discutie, nu este legal...invartindu-ne in cerc.Ma intreb, oare daca acel cont era deschis la o banca din Elvetia si cerintele ar fi fost aceleasi, le-ati mai fi contestat?
Bancile functioneaza dupa anumite Reguli si nu dupa cum doreste una sau mai multe persoane, in functie de interesul personal...
Ceea ce nu s-a inteles, deoarece userul care a pus intrebarea nu a precizat, amintesc eu:dupa decesul titularului de cont, nici o suma nu mai paraseste contul "fara documente justificative".
Document justificativ, in sensul legii este "certificatul de mostenitor in care apare suma exacta din cont, precum si Banca unde se afla contul".
Daca spuneti ca "din greseala ati depus acei bani in cont", dupa decesul titularului de cont...de ce nu ati actionat imediat? De ce ati asteptat sa treaca o lunga perioada de timp, astfel incat contul a devenit "dormant"?
Din punct de vedere juridic, depunerea facuta de mostenitor dupa decesul autorului sau, a fost interpretata de catre banca, banuiesc, conform art.758 C.civ. "Coeredele este dator a raporta aceea ce parintele a cheltuit cu dinsul dotandu-l, procurandu-i vreo cariera, sau platindu-i datoriile"...in consecinta, "greseala...nu este greseala..." cum am sustinut anterior.
Presupunand ca opinia mea argumentata juridic si nu "dupa ureche"...ar fi falsa, nu pot decat sa va urez sa obtineti de la banca suma din contul autorului dvs.,...urmand sfatul juridic al domnului coleg avocatPetre...:) si cred ca daca isi argumenteaza si in drept punctul de vedere, aveti toate sansele sa castigati intr-un eventual litigiu cu Banca.
Bafta!
Bonus:
Art. 33. - (1) Operaţiunile efectuate de C.E.C. - S.A., numele depunătorilor şi ale titularilor depunerilor, sumele depuse şi orice alte date în legătură cu operaţiunile efectuate pe numele acestora sunt confidenţiale.
(2) Date informative privind operaţiunile titularilor de conturi, cu condiţia indicării elementelor strict necesare identificării acestora, se dau pe bază de cerere scrisă:
titularilor;
persoanelor indicate prin clauzele de împuternicire, pentru operaţiunile efectuate de acestea;
depunătorilor, numai pentru sumele depuse de aceştia pe numele altor titulari;
persoanelor împuternicite prin procură sau printr-o altă formă de împuternicire legală, în limitele stabilite prin împuternicirea dată de titular;
curatorilor, pentru titularii puşi sub curatelă;
tutorilor, pentru titularii puşi sub interdicţie;
părinţilor şi tutorilor, pentru depunerile aparţinând titularilor minori; persoanelor indicate în dispoziţia testamentară, moştenitorilor legali sau testamentari, pe baza atestării acestei calităţi de către organele competente, numai pentru soldul existent la data decesului titularului şi pentru operaţiunile ulterioare;
oricăror autorităţi publice, în condiţiile legii. Art. 34. - (1) Măsurile de indisponibilizare şi de executare a sumelor depuse se vor lua în condiţiile legii.
(2) Deblocarea sumelor indisponibilizate se poate face numai de organul care a dispus blocarea acestora sau de către instanţele judecătoreşti pe bază de hotărâri executorii.
Hot. 1602/18.12.2002 privind aprobarea statutului Casei de Economii si consemnatiuni CEC