avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre garduri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre garduri

buna ziua , am mostenit o casa cu gradina si are gardul degradat pe toate laturile, exista o lege (o regula)care sa stabileasca cine treluie sa faca (sa repare gardul) .cat trebuie sa fac eu si cat trebui sa faca vecini?
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 21:07, 28 Februarie 2010
Buna ziua !
Este vorba despre o servitute stabilita prin lege. In situatia in care nu se ajunge la o intelegere pe cale amiabila, solutia este actiunea judecatoreasca in temeiul art. 600 din codul civil.
Cu stima !
eu sunt de parere ca depinde al cui este gardul (gardurile). Prin codul civil de la art 590 in sus, se vorbeste despre "zidul si santul COMUN" si :

" Art. 591. Este semn de necomunitate când culmea zidului este dreaptã si perpendicularã despre peretele de o parte, iar despre cealaltã parte înfãtiseazã un plan înclinat; în acest caz, zidul se presupune cã apartine exclusiv proprietarului despre care existã planul înclinat."
....

dar si la gardurile de lemn, metal sau beton exista o regula : stalpii gardului sunt pe partea proprietarului gardului. Astfel ca linia proprietatii e dincolo de stalpi. nu pe mijlocul lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gardul vecin Marcela** Marcela** Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca se poate. La hotarul dintre noi si vecin avem o bucatarie de vara care are un perete ce reprezinta hotar. Vecinul ... (vezi toată discuția)
Tot servituti... Sara^ Sara^ eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)