buna ziua , am mostenit o casa cu gradina si are gardul degradat pe toate laturile, exista o lege (o regula)care sa stabileasca cine treluie sa faca (sa repare gardul) .cat trebuie sa fac eu si cat trebui sa faca vecini?
Buna ziua !
Este vorba despre o servitute stabilita prin lege. In situatia in care nu se ajunge la o intelegere pe cale amiabila, solutia este actiunea judecatoreasca in temeiul art. 600 din codul civil.
Cu stima !
eu sunt de parere ca depinde al cui este gardul (gardurile). Prin codul civil de la art 590 in sus, se vorbeste despre "zidul si santul COMUN" si :
" Art. 591. Este semn de necomunitate când culmea zidului este dreaptã si perpendicularã despre peretele de o parte, iar despre cealaltã parte înfãtiseazã un plan înclinat; în acest caz, zidul se presupune cã apartine exclusiv proprietarului despre care existã planul înclinat."
....
dar si la gardurile de lemn, metal sau beton exista o regula : stalpii gardului sunt pe partea proprietarului gardului. Astfel ca linia proprietatii e dincolo de stalpi. nu pe mijlocul lor.
Gardul vecin
Marcela**
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca se poate. La hotarul dintre noi si vecin avem o bucatarie de vara care are un perete ce reprezinta hotar. Vecinul ... (vezi toată discuția)
Tot servituti...
Sara^
eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)