avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cand inceteaza dreptul de superficie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cand inceteaza dreptul de superficie?

Am promovat o noua actiune, respectiv instanta sa constate incetarea superficiei, pe de o parte, iar pe de alta, sa constate accesiune.
Asa cum am aratat in topicul'superficie cu bani' eu sunt proprietarul unui teren in sectorul 1, iar alte persoane constructori de buna-credinta si titulari ai unui drept de superficie.
Eu, urmarind eliberarea acestui teren de niste cocioabe, pe langa o actiune in pretentii am promovat si actiunea amintita mai sus, in conditiile in care, acele constructii de pe terenul meu, nu mai pot indeplini nici o conditie locativa ori economica, repectiv locuinta-lipsa apa curenta, lipsa grup sanitar..nici o utilitate cu exceptia curentului, sau o destinatie economica, din cauza acoperisului stricat...ploua

intrebarea este: cat de admisibila este o astfel de actiune ( tinand cont ca superficia blocheaza accesiunea) si cand se poate solicita incetarea existentei superficiei? Sper ca nu la ultima caramida ca altfel astept, apoi o arunc si-am scapat:D

voi completa daca-i nevoie de precizari..
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
ContSters126925, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters126925 , utilizator 23:17, 16 Martie 2010
regret, sincer, dar intreb?
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
ContSters126925, utilizator
La intrebarea din titlu, raspunsul este unul simplu: dreptul de superficie se mentine atata timp cat exista si construcia . Din pacate n u cred ca proprietarul terenului este indreptatit sa decida cand anume sa inceteze existenta constructiei, superficiarul, respectiv constructotul de buna credinta fiind in drept sa aprecieze utilitatea propriei constructii. A-i forta mana sa isi demoleze cocioabele , incalca dreptul sau de dispozitie asupra proprietatii sale . Consider ca se poate ajunge la o intelegere amiabila, in sensul de a-l despagubi pe superficiar , cu o suma rezonabila ...pentru a fi stimulat in a elibera terenul .
nu se poate ajunge, amiabil, la o intelegere...deocamdataB-)
in opinia dvs eu tre' sa stau pana la ultima caramida?
Nici chiar pana la ultima. Insa , atunci cand ca deveni evident ca acele constructii au devenit niste ruine...si ca terenul este inutil ocupat, puteti face demersuri, sesizand chiar primaria si punand in discutie eliberarea terenului, punandu-i in vedere proprietarului faptul ca dreptul sau de superficie nu se mai poate mentine...
Totusi, ce parere aveti daca proprietarul decide sa aduca imbunatatiri acelor constructii? sa le redea utilitatea inspre folosinta? eu cred ca are acest drept si nimic nu il impiedica sa o faca B-)
draga Ana Cristina -legally-(in reglementarea actuala - doctrinara) superficia dureaza atata timp cat dureaza constructiile..
insa, o caramida, nu cred ca ar putea acoperi acest drept...de superficie
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
ContSters126925, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de comodat autentificat sau superficie? BratuIon BratuIon Detin un teren intravilan pe care vreau sa amplasez un SKID GPL,M-am prezentat la Primaria de domiciliu pentru a solicita un certificat de urbanism cu toate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! reprezint un ong. urmeaza sa construim o cladire ... LaurentiuGuiu LaurentiuGuiu Buna ziua ! Reprezint un ONG. Urmeaza sa construim o cladire pe un teren dat de catre primaria unei localitati, pentru construirea unui after school. Terenul ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a construi pe terenul altuia BiancaTudose BiancaTudose As avea o intrebare: se poate construi o casa pe terenul altei persoane, iar aceasta persoana din urma sa devina proprietar? Multumesc (vezi toată discuția)