avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog un sfat despre TESTAMENT!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog un sfat despre TESTAMENT!

Un batran cu care sunt prieten si pe care l-am ajutat si am avut grija de el simte ca nu mai are mult de trait. Nu are parinti, sotie si nici copii. Are cativa frati prin alte judete, dar care nu tin legatura cu el si care nu l-au vazut de ani buni. Ar vrea sa-mi lase apartamentul lui mostenire prin testament notarial. Nu vrea sa lase nimic fratilor, pentru ca nu l-au ajutat cu nimic. Acest testament poate fi contestat sau atacat de acesti frati? Este o metoda sigura acest testament? Mentionez inca odata ca batranul este cel care isi face griji, pentru ca nu vrea ca fratii cei haini sa profite dupa moartea lui.
Multumesc anticipat de raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2006
letbejustice, utilizator
Cel mai recent răspuns: teodorzarna@yahoo.com , utilizator 20:01, 5 Decembrie 2006
fratii sunt mostenitori legali rezervatari asa ca vor putea cere la deschiderea succesiunii, adica dupa ce fratele lor moare reducerea proportionala a testamnetului..... si la cum cunosc oamenii in ziua de astăzi fiind vorba de un imobil o vor face..... cel mai sanatos este contractul de vanzare-cumparare.... daca vrei sa stii cota fratilor intreaba un notar..... oricum v-ar spune el in momentul in care ati face un testament.
Poti sa-i propui un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere ca sa fie si el linistit.
hai sa nu gafam!fratii nu sut rezervatari.asta inseamna ca batranul ii poate dezmosteni total.ei nu pot cere reductiunea liberaltatilor.
fratii pot ataca testamentul doar sub aspectul respectarii conditilor sale de validitate.daca batranul face testament autentic(prin notariat) sansele lor in acest sens scad simtitor.
succes!
Ok, mersi pentru răspunsuri, dar totuşi am rămas cam în ceaţă. M-am uitat şi eu pe internet pe codul civil şi codul de procedură civilă. Sunt mulţi termeni vechi şi de neînţeles pentru mine. Deci, în concluzie, pot ataca acest testament (după cum am spus, va fi legal întocmit, la notar) doar erezii rezervatari, iar aceşti erezi rezervatari sunt doar rudele în linie directă şi nicidecum fraţii. Aşa este?
Într-adevăr, un act de vânzare-cumpărare pare cel mai sigur lucru, dar de unde să scot eu atâţia bani (zeci de milioane din câte am înţeles) pentru a plăti taxele la notar? De aceea încercăm să gasim o cale "mai ieftină".
e vb de un imobil..nu se poate o solutie ieftina:),,,treba musai act autentic.....
fratii nu sunt rezervatari, se poate trece linistit la contractul de intretinere, fara ca ei sa ii poata opune dreptul lor la rezerva..

Alte discuții în legătură

Testament myty67 myty67 O batrânică se roagă de mine, ptr. a avea grijă de ea şi vrea să imi lase casa de la ţară,ca moştenire prin testament....sincer nu ştiu ce să fac, ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere elenus.pisi elenus.pisi Buna ziua! Am facut cu bunica mea un contract de intretinere in urma creia ea mi-a lasat casa. Vreau sa stiu daca dupa decesul ei imi poate ataca cineva ... (vezi toată discuția)
Testament gykone gykone Buna ziua, am si eu o intrebare va rog frumos, intretinem o batranica care este vaduva , nu are copii, are un frate si o sora care stau in orase diferite si ... (vezi toată discuția)