avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract intretinere

Buna ziua! Am facut cu bunica mea un contract de intretinere in urma creia ea mi-a lasat casa. Vreau sa stiu daca dupa decesul ei imi poate ataca cineva actul. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:26, 4 Februarie 2011
Posibil, insa actiunea nu va avea succes .Trebuie sa va indepliniti obligatia de intretinere fata de bunica , altfel ea poate cere revocarea actului.O actiune inceputa de bunica , in timpul vietii acesteia, ar putea fi continuata de mostenitorii ei dupa decesul acesteia.
Daca "cineva" vrea sa il atace, nu inseamna ca o sa aiba si castig de cauza.
De exemplu alti mostenitori ai bunicii il ataca degeaba.
Succes!
Cum se face cu aceasta intretinere?
Familia y - vrea sa lase "averea" la 2 rude, cu conditia sa aibe grija de ei (au peste 70 de ani deja). Familia y nu are copii insa fiecare din soti are cate 6-8 frati fiecare. Ei insa vor sa lase tot ce au 50 cu 50 numai la 2 dintre acesti frati.
1. Daca face contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere va fi obligat sa plateasca 2% impozit pe suma nu?
2. Poate face acest act cu 2 cumparatori?
3. Cum se poate proceda fara a putea fi anulat actul de catre ceilalti frati, altfel decat prin vanzare cumparare? (testament olograf iese din discutie ca femeia nu stie sa scrie, sotul da)
Multumesc
@lord_lesy
In speta dvs., fratii nu sunt mostenitori rezervatari, deci cei doi soti y pot face ce act doresc doar cu cei 2 frati: testament, donatie, v-c, intretinere.
Contractul se incheie la notar, in forma autentica, nu se plateste impozit, doar onorariu notarial.

De mentionat ca testamentul se poate incheia si la notar, in forma autentica, e recomandabil fata de cel olograf si persoana respectiva nu trebuie sa stie sa scrie, va semna cu amprenta digitala.
Deci fratii nu pot ataca testamentul?
Nu e ca la bunica in care daca mostenirea nu era egala la copii se putea anula testamentul?
Adica copii sunt rezervatari - adica au dreptul prin nastere egale
si fratii nu au drepturi egale decat daca nu specifica defunctul clar un mostenitor?
Inteleg bine?

Alte discuții în legătură

Testament sau acte vanzare cumparare ditualina ditualina sot si sotie .. sotul este pe moarte .. au pe numele lor 2 case .. teoretic bunuri comune in timpul casatoriei sotia are si o fiica dinaintea casatorie care ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)
Atacare testament olograf Maricica Palancianu Maricica Palancianu Defunctul a lasat un testament datat din 1988 prin care specifica ca toata averea lui va ramane sotiei supravetuitoare. Intre timp lucrurile s-au schimbat si ... (vezi toată discuția)