Da, in unele cazuri temeinic justificate angajatii trebuie sa vina la lucur si duminica, iar neprezentarea la servici este considerata abatere disciplinara,
DAR
asa ceva ca "daca nu veniti va inaintati demisia" este de domeniul infractiunii de santaj, insa angajatorul poate aplica sanctiuni disciplinare in mod legal.
La prima vedere, nu e foarte in regula situatia prezentata de dvs.
Insa, dati-ne mai multe detalii pentru a va putea ajuta: cate ore/zile pe saptamana lucrati, lucrati in schimburi, aveti liber in alte zile daca lucrati duminica, vi se platesc ca si ore suplimentare, in contractul dvs de munca care este programul de lucru trecut?
practic sunt 5 zile pe sapt cate 8 ore fiecare...de o luna suntem zi de zi la munca.Lucram in 3 schimburi, dar spor de noapte nu avem...ptr ca nu se plateste spor de noapte ...asa zic ei:(
In cazul acesta, pentru inceput puteti face o sesizare in scris la ITM (mai ales daca sunteti mai multi in aceasta situatie) in care sa mentionati ca lucrati mai mult de 40 ore pe saptamana cat aveti trecut in contract, inclusiv noaptea si in week-enduri.
Ce pot sa va mentionez este faptul ca la ITM nu se iau in considerare sesizarile anonime deci va trebui sa va semnati. Pe de alta parte, ITM nu are decat competenta sa sesizeze neregulile existente si sa plice amenzi. Pentru a va recupera banii pentru orele suplimentare lucrate trebuie sa actionati angajatorul in judecata. Fiind litigiu de munca este scutit de taxa de timbru.
Nu in ultimul rand, demisia nu "se cere" angajatilor daca nu convine ceva. Demisia este un act unilateral de vointa al angajatului si nu se pot face presiuni asupra dvs ca si angajati sa va inaintati demisia. De mentionat ca in cazul unei demisii nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Buna seara. Uitati ceva sa va faca sa va reveniti. Va inteleg perfect situatia.
Art. 109
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 110
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Art. 111
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana
Art. 117
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Si vis-a-vis de sporul de noapte:
Art. 122
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Durata normala a muncii de noapte nu va depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.
(3) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Art. 123
Salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Dilema
anamaria-
buna ziua.vreau sa imi dati si mie un raspuns la o mica nelamurire:in momentul in care lucrezi in ture de 2 zile+2 zile libere se aplica aceleasi reguli pt ... (vezi toată discuția)
Ture 24 ore
Vulturudac
Daca lucrez in ture 24 ore cate zile libere am dreptul legal,dupa servici?
Am dreptul la plata spor noapte si spor sarbatori daca tura cade in sarbatoare cu ... (vezi toată discuția)