avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legea 76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legea 76/2002

buna ziua ,as avea si eu o intrebare, si daca se poate sa imi da-ti un raspuns cat mai repede. am fost angajata prin legea, care ii favorizeaza pe absolventiide invatamant superior(legea 76/2002), sunt angajata de 4 luni, dar a intervenit un alt post mai bun si as vrea sa renunt la actualul post de munca. Se poate? si cam care ar fi procedura? Si daca nu de ce?
Cel mai recent răspuns: teleptean , utilizator 19:10, 1 Martie 2010
Precizati art. din Legea 76/2002 datorita caruia ati fost "favorizata". Scrie in conventia incheiata cu AJOFM.
cami_pop a scris:

Se poate? si cam care ar fi procedura? Si daca nu de ce?

Se poate daca vrea angajatorul sa accepte demisia, de preferat 79 cu 7 , renuntarea la preaviz. In alte conditii nu prea pentru ca angajatorul - in cazul in care a primit banii de la AJOFM pt ca v a angajat ca absolvent va fi obligat sa i restituie
Iata ce spune L 76 /2002 la art 83 angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) şi art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicată.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
orca, utilizator
Buna ziua !
In cazul unei persoane care a beneficiat de somaj in ultimile 12 luni. Se afla in ultimile zile de somaj. Daca reuseste sa se angajaze si sa zicem ca lucreaza o perioada oarecare, beneficiza in continuare de somaj pe baza legii : stagiu de cotizare 12 luni in ultimile 24 daca i s-ar desfinta locul de munca ?
Exista vreo noutate in acest sens sau are vreo conditie_
Multumesc mult!
teleptean:
1. Noutatea este tot cea veche: daca la incetarea CIM are 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni, beneficiaza de indemnizatie de somaj.
2. Daca in cele 24 de luni a fost in somaj indemnizat, aceasta perioada nu este luata in calculul celor 12 luni necesare.
Am auzit ceva( din surse neoficiale de ultima ora- dar nimic sigur) cel de-al doilea angajator ar trebui sa angajeze persoana respectiva din somaj. Dar as vrea sa stiu daca este adevarat sau nu acest zvon.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? luciamonica luciamonica Pot beneficia de indemnizatie de somaj in urmatoarea situatie? Pana in 29 iulie 2013, am fost in concediu de ingrijire a copilului apoi din 01.10.1013 m-am ... (vezi toată discuția)
Somaj cosmuta cosmuta Buna Am fost angajat la o societate com.un an si 6 luni,la lichidare ( inchid punctul de lucru)mi s-a spus ca nu -mi pot face somaj, ca m-au angajat cu legea ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj allview777 allview777 Buna. Daca cim a fost desfacut din motive disciplinare, se acorda ajutorul de somaj, si ce acte trebuie? De unde stiu AJORM in ce baza este desfacut ... (vezi toată discuția)