Sunt intr-o mare dilema deoarece la aceasta intrebare am primit foarte multe raspunsuri diferite.
Bunicilor mei (ambii decedati, bunica in septembrie 2009 si bunicul februarie 2010), li s-au atribuit in 1969 un teren pentru construire de locuinta. Nu a fost eliberat niciodata un titlu de proprietate, singurele acte fiind doar o "decizie privind atribuire folosinta teren" in conditiile legii nr 9/1968 (ei neavand pana atunci teren proprietate personala si au suferit in urma inundatiilor.), un "certificat de aliniere si regim de construire" si o "autorizatie pentru executare lucrari" (toate actele enumerate fiind eliberate la 10-11 iunie 1969).
Bunicii mei au avut 2 copii. Unul din copii a murit, ramanand ca urmasi sotia si copilul (care nu au fost pe la bunici timp de aprox 18 ani, ei nevenind nici la moartea bunicilor, si nu au ajutat cu nimic nici la inmormantare nici la nimic) iar celalt copil (tatal meu) traieste. Bunicii au vrut sa-mi faca mie acte pe casa, dar nu au mai apucat deoarece au decdat. Acum as vrea sa eliberez titlul de proprietate pe numele tatalui meu, care este invalid si m-ar interesa daca este posibil acest lucru, fara a dezbate mostenirea cu matusa si verisoara mea (precizez inca o data ca ele nu au fost pe la bunici timp de 18 ani, ele ne ajutand cu nimic nici cat au fost bunicii bolnavi, nici la decesul lor.).
Este posibil acest demers, si in ce conditii ?
daca mai este nevoie de alte prcizari, spuneti-mi si o voi face.
Avand in vedere existenta mai multori persoane cu drept la succesiune,varianta expusa de dvs nu este valida
Aspectele mentionate referitor la comportamentul si participarea la intretinerea/inmormantarea defunctilor,nu are relevanta majora,in raport de calitatea asupra masei succesorale
Puteti ,in termen de 6 luni sa deschideti succesiunea si in raport de interesul manifestat de rudele mentionate,puteti decide varianta,notar/instanta
cauza este deosebit de complexa.
mai intai va trebui sa aveti in vedere existenta doar a unui dezmembramant a dreptului de proprietate asupra terenului.....respectiv dreptul de folosinta ( cu siguranta vorbim de un drept de superficie).
apoi, dreptul de proprietate asupra bunului imobil/constructie....
in orice caz, unchiul dvs. este egal in drepturi succesorale cu tatal dvs., si nu poate fi inlaturat de la masa succesorala ( care se compune din dreptul de proprietate asupra constructiei si un drept...probabil de superficie..
va sfatuiesc sa consultati un avocat.
Si, in alta oridine de idei, dupa moartea fratelui tatalui meu, tatal meu nu are parte si din masa succesorala a fratelui?
Daca totusi, se impartea mostenirea intre tata si sotia/copilul fratelui sau, putem sa alegem sa nu vindem si astfel tata sa ramana cu partea lui de casa+teren fara sa vanda (eventual sa ingradeasca partea lui), iar vara mea/ matusa sa ia cealalta jumatate de casa+teren si sa faca ce vor cu partea lor ?
nu stiu daca m-ati inteles. casa sa o impartim in 2 sau cum va fi procentajul, tragem gard, si fiecare cu bucatica lui care face ce vrea cu ea o pastreaza sau o vinde.
buna ziua!
in ce an a decedat copilul bunicilor?
cu privire la prima succesiune ati putea arata ca acest nepot nu a facut acte de acceptare in tremenul de 6 luni.
cu privire la cea de a doua succesiune feb 2010, ar fi indicat sa nu faceti valuri acum.
consultati un avocat.
Succesiune
Bunicii mei au avut doi copii.Unul este în viață și are doi copii (eu şi mai o soră),iar celălalt copil al bunicilor a decedat înainte de a deceda ... (vezi toată discuția)
Succesiune
Alina50
Buna seara,
Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)