avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită girant in imposibilitate de plata
Discuție deschisă în Executare silită

girant in imposibilitate de plata

Am girato pe fosta sotie in anul 2005 pt. achizitionarea a doua telefoane mobile de la o firma x in valoare de 2700.00 lei, am platit cateva rate la inceput iar apoi nu am mai putut plati, de atunci nu am primit decat 2 instiintari de plata, datoria la care sa ajuns in momentul de fata este de 22300.00lei. Am primit citatie si eu si fosta sotie acasa, i-am spus acesteia sa se duca acolo unde a facut acest contract de vanzare -cumparare si sa ajunga la o intelegere cu firma respectiva ,sa achite suma de 2700.00 lei, dar ea refuza sa achite pe motiv ca nu are bani, eu momentan locuiesc cu parintii nu am servici fiind student si nu detin bunuri pe numele meu,vreau sa va intreb ce mi se poate intampla eu fiind in imposibilitate de a achita acesti bani, se poate transforma acest dosar civil in unul penal? Fosta sotie are un prenatal de 2500.00 lei si o pensie alimentara pe care o platesc eu de 150 lei. Vreau sa va intreb cum trebuie sa procedez? Va multumesc #-o#-o:help: Mentionez faptul ca data scadentei ratei este 14.12.2009, stiu ca datoria se prescrie la 3 ani de la data scadentei ratei, este adevarat? Cei de la firma respectiva au solicitat ca sa platesc si cheltuieli de judecata si ca judecata sa se poata face si in lipsa, deci contractul a fost facut pe o perioada de 4 ani de-asta nu stiu s-a prescris intradevar datoria,? iar citatia emisa pe numele meu a fost emisa la 16.02.2010?:hm::help::help:
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
visinescu iulian, utilizator
Cred ca aceasta datorie s-a prescris, daca au trecut mai mult de 3 ani si nu s-a inceput executarea silita sau nu v-a dat nimeni in judecata.
Daca e asa, nu recunoasteti datoria, nu faceti nici o plata, nici partiala, ca va poate repune in termenul de prescriptie si va pot executa silit.

Nu se poate transforma in penal, nu are nici o legatura.

Editare: Nu mai editati primul mesaj, folositi butonul "Raspunde" ca se pierde logica povestii.
De unde e citatia?
Cand ati facut dvs. sau sotia ultima plata?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Citatia este emisa de tribunal, sectia civila la data de 16.02.2010 si sunt chemat in calitate de debitor in proces cu firma x unde s-a facut acest contract de vanzare -cumparare,iar firma este i calitate de creditor pentru Fond-somatie de plata( asa este formulata citatia). Si mai scrie in citatie ca cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pt. judecata am obligatia de a depune INTAMPINARE, este adevarat, asa trebuie??Iar ultima data scrie ca in caz de neprezentare a partilor ,se va putea trimite un inscris,judecata urmand a se face in lipsa. Cu copie actiune. Firma mi-a calculat incepand cu 14.01.2006 pana la 14.12.2009. Nu imi mai aduc aminte exact cand a fost platita ultima rata.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
visinescu iulian, utilizator
Mergeti la Tribunal, cu citatia si studiati dosarul.
Oricum ar evolua evenimentele in dosar, invocati la primul termen exceptia prescriptiei dreptului la actiune iar instanta va verifica daca a intervenit sau nu prescriptia, raportat la inscrisurile depuse in dosar, pronuntandu-se in acest sens.
Trebuie sa merg neaparat la Tribunal? Oricum pe titular nu-l intereseaza, acum cade totul pe girant, adica pe mine. Daca nu ma prezint deloc la Tribunal ce se intampla? Instanta nu verifica oricum daca a intervenit exceptia prescriptiei dreptului la actiune in acest dosar??
Alegerea va apartine...nu trebuie sa mergeti la termenul specificat in citatie.
Puteti merge la arhiva Tribunalului, cu cel putin o saptamana anterior procesului, cu C.I.
Solicitati dosarul sa-l studiati, verificati si dvs. scadenta ultimei rate, si apoi formulati in scris aceasta aparare, depunand-o prin serviciul Registratura al aceleiasi instante, la dosar (datele de identificare apar pe citatie).
Daca va exista o "ordonanta de emitere a somatiei de plata"- deoarece am impresia ca nu s-a prescris "tot debitul", depinde ce scrie in contractul semnat de dvs. si fosta sotie - in urmatorii 3 ani, cel putin, veti fi urmarit...pentru a fi executat silit.
In consecinta, daca veti avea un loc de munca/serviciu, vi se poate pune poprire pe salariu, daca veti dobandi bunuri mobile, imobile (mostenire, vanzare-cumparare, donatie etc.), vor fi si acestea urmarite-dupa caz- executate silit.
Revin si desi ma repet, va spun ca "alegerea pentru viitorul dvs., va apartine" iar o atitudine de pasivitate, in acest moment, nu stiu daca este cea mai indicata modalitate de a solutiona "problema". :)

Alte discuții în legătură

Prescriptie. Imparatul Imparatul Am o firma. Prin intermediul acesteia, in baza unui contract de vanzare cumparare, am achizitionat un utilaj de fabricat incaltaminte pe banda. Acesta a fost ... (vezi toată discuția)
E-mail amenintare demarare procedura juridica Cipri28 Cipri28 Buna ziua in primul rand, acum in jur de 6 - 7 ani (in 2006 prin octombrie) am achizitionat o camera foto de la magazin prin creditul cu buletinul de la sc ... (vezi toată discuția)
Urgent bucu bucu buna ziua am avut in 2007 un credit la o banca in jur de 1500 lei, am si platit un timp dar de mult timp nu. acum am primit prin tel. un mesaj ca mai am 24 ... (vezi toată discuția)