avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie.

Am o firma. Prin intermediul acesteia, in baza unui contract de vanzare cumparare, am achizitionat un utilaj de fabricat incaltaminte pe banda. Acesta a fost in jur de 50.000 ron, in baza facturii emise in data de 08.04.2008 de la firma vanzatoare.

Factura este semnata si stampilata de firma vanzatoare, si semnata si de firma mea. Contractul este si el de asemenea semnat si stampilat.

Nu i-am achitat pana acuma nici un ban si nici nu mi-au solicitat suma respectiva.
Acuma in data de 13.04.2011 m-am trezit ca sunt dat in judecata pentru somatie de plata. Dosarul a fost depus la instanta ieri, adica s-a inregistrat ieri, fiind adus direct la arhiva de catre reclamant.

Pot invoca in acest caz prescriptia? Termenu s-a prescris.

Pot prin aceasta metoda sa o invoc si sa obtin o hotarare prin care sa arat ca s-a prescris dreptul lor de a-mi cere banii?
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 21:34, 13 Aprilie 2011
Potrivit prev.art.405 (2) C.pr.civ. " Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita".

Revin .....s-a încheiat un contract sub forma înscrisului unic raporturile dintre părţi sunt contractuale . Ok.
In acest sens conteaza data scadentei si cand se poate solicita executarea si data la care acţiunea a fost introdusă

Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
Se poate invoca termenul de prescriptie adreptului la actiune, Dar exista un dar;; cand este ultima transa de plata in contractul de achizitie, al utilajului...???
Deci nu prea putem vorbi ca s-a prescris dreptul la actiune a sumei datorate, Mai mult va poate cere si daune-interese, ..Vedeti incercati dar nu prea vad ca instanta sa admita exceptia prescrierea dreptului la actiune...Succes#-o:(
in 13.04.2011 ai primit citatia ca esti chemat in judecata? trebuie sa te uiti cu atentie la data cand s-a inregistrat dosarul. Poti sa ceri respingerea cererii ca tardiva. termenul general de prescriptie este de 3 ani asta daca in contract nu s-a stipulat un alt termen. termenul poate fi frant daca s-au depus diligente pentru recuperarea creantei.Ex: a investit bilet la ordin si la pus in executare, etc. Invoci exceptia tardivitatii, si daca s-a admis ai scapat:D. trebuie sa fii atent la termen. daca nu te descurci mergi la un avocat, dar codup de procedura civila stabileste clar in ce conditii se prescriu. De vazut daca nu a intervenit perimarea.
Contractul de vanzare-cumparare, s-a incheiat la data de 27.03.2008, plata urmand a se face integral la emiterea facturii. Aceasta a fost emisa in data de 08.04.2008. Nu se prevede plata in rate, sau altceva. Plata se va face integral la emiterea facturii. Atata e trecut in contract.

Dosarul s-a inregistrat in data de 12.04.2011.
Imparatul a scris:

Contractul de vanzare-cumparare, s-a incheiat la data de 27.03.2008, plata urmand a se face integral la emiterea facturii. Aceasta a fost emisa in data de 08.04.2008. Nu se prevede plata in rate, sau altceva. Plata se va face integral la emiterea facturii. Atata e trecut in contract. Data scadentei fiind cea de la emiterea facturii. Semnat si stampilat de ambele firme.

Oricum nu stiu daca mai au contractul in original. La dosar din cate am inteles s-a depus doar copie dupa factura din 08.04.2008. Nu exista inca si contractul. Poate nu-l mai au, sau s-a pierdut. Eu il am oricum.

Dosarul s-a inregistrat in data de 12.04.2011.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
Imparatul, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita credit neachitat Florin275 Florin275 am un credit facut cu buletinul din 2005 ultima rata platita in feb 2006 acum dupa 5 ani si cateva luni [firma recuperari creante] imi trimite un msaj pe tel ... (vezi toată discuția)
Facturi neancasate si prescrise. Imparatul Imparatul Am niste facturi neancasate de peste 3 ani de zile. Deci s-au prescris. Dar nu le pot scadea din contabilitate pentru ca nu exista nici o dovada scriptica si ... (vezi toată discuția)
Girant in imposibilitate de plata visinescu iulian visinescu iulian Am girato pe fosta sotie in anul 2005 pt. achizitionarea a doua telefoane mobile de la o firma x in valoare de 2700.00 lei, am platit cateva rate la inceput ... (vezi toată discuția)