avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati de intarziere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati de intarziere

Am o fila CEC fara acoperire pe care am investit-o cu titlu executoriu si am cerut incuviintarea executarii silite. Acum suntem f.aproape de a da drumul la licitatie pentru recuperatrea datoriei. In contract sunt prevazute penalitati de intarziere.As putea sa emit o factura de penalitati? Trebuie sa mentionez vreun articol de lege pe ea sau sa specific "conform contractului"? Pot da in judecata firma respectiva pe OG520010? Administratorul firmei nu va semna pt. factura, o pot trimite prin posta cu confirmare de primire? Si daca nu o ridica de la posta, o pot folosi in instanta?
Stiu ca sunt cam multe intrebari, dar poate ma ajuta cineva cu cateva sfaturi, ca sa pot lua o decizie. Va multumesc anticipat pentru bunavointa si intelegere.
Cel mai recent răspuns: Dumitru Mandoc , Avocat 09:24, 2 Martie 2010
in baza filei de cec il puteti executa doar pentru suma inscrisa pe aceasta. Totodata emiterea de cec-uri fara acioperire este si infractiune (depuneti diligente la Parchet in acest sens)
nu este obligatoriu sa emiteti factura pentru a putea obtine prin intermediu somatiei de plata (OG5/2001) obligarea debitorului si la plata penalitatilor, intrucat penalitatile se datoreaza in temeiul contractului. Totusi daca penalitatile sunt mai mari decat dobanda legala, diferenta pana la dobanda legala curge doar de la data introducerii actiunii in instanta cu exceptia situatiilor: (i) in care in contract este precizat ca debitorul este de drept pus in intarziere pt plata penalitatilor incepand cu ziua urmatoare scadentei sau (ii) il puneti in intarziere prin intermediul unei notificarii transmisa prin executor judecatoresc.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
Dumitru Mandoc, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera debitul? juridic dana juridic dana Situatia se prezinta astfel: Sunt 4 facturi emise catre un client, in baza carora s-a livrat marfa. Intre parti nu exista contract de vanzare-cumparare. ... (vezi toată discuția)
Fila cec fara contract bogdan2511 bogdan2511 Buna ziua, Societatea noastra a primit ca si garantie pentru plata unor facturi o fila CEC in alb si un bilet la ordin in alb. Deoarece clientul nu a mai ... (vezi toată discuția)
Fila cec fara acoperire, emisa dupa deschiderea procedurii insolventei jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Poate un administrator al unei societati pentru care s-a deschis procedura insolventei sa emita, dupa deschiderea respectivei proceduri, un CEC ... (vezi toată discuția)