avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Prima de asigurare din contractul CASCO negociata de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Prima de asigurare din contractul CASCO negociata de asigurator

Am avut o masina asigurata printr-un contract CASCO incheiat cu Allianz, la o suma de cca. 70000EUR, care a fost furata, iar acestia nu vor sa despagubeasca aceasta suma, desi au toate documentele la dosar, intrucat suma li se pare foarte mare in raport cu valoarea de piata actuala a respectivei masini care este de cca. 40000EUR, desi asigurarea CASCO a fost incheiata in 2008 si valoarea de piata a masinii a fost alta, nu vor sa-mi dea nici o informare in scris, nici pentru suma nici pentru nimic, desi au trecut cca. 100zile, in schimb ma asteapta sa le zic cu ce suma sunt eu multumit, adica sa negociem sa-mi dea mai putini banii decat suma din contractul CASCO, ca pe urma vad ei cum recalculeaza prima de asigurare etc. Au acest drept prin lege? Intrucat dumnealor sustin ca da, aruncandu-mi in fata un articol dintr-o lege ce zice ceva de genul: "despagurbirea nu poate depasi valoarea de piata a bunului asigurat la data producerii evenimentului asigurat' si nu gasesc aceasta lege. Rog sa ma ajutati cu un sfat, ca cica altfel ma mai dau si in judecat pentru imbogatire fara just pentru diferenta de 30000EUR. Consider acest lucru un abuz avand in vedere ca eu nu am necociat cu ei pretul primei de asigurare cand le-am solicitat o evaluare si un tarif pentru prima de asigurare.
Cel mai recent răspuns: Ionelus , utilizator 11:49, 3 Martie 2010
Nu exista olege care sa prevada acest lucru. Este in schimb trecut in conditiile de asigurare atasate la polita.Cereti sa vi se asigure o masina cu aceeasi vechime acelasi model, an de fabricatie, culoare si nr. de km. la bord. Daca vi se prezinta o masina identica cu cea pe care ati avut-o,atunci asiguratorul are dreptul sa intre la banuieli.Luati-o dv inainte si actionati-i in judecata.sortii de izbanda nu sunt prea mari dar sunt. Succes!
"despagurbirea nu poate depasi valoarea de piata a bunului asigurat la data producerii evenimentului asigurat'
Tot in contractul de asigurare trebuie sa spuna foarte clar ca valoarea de piata a utoturismului este calculata astfel: valoarea de nou(pretul corespunzator din catalog) minus 10% pt fiecare an de vechime.
In cazul furtului, suma asigurata, adica despagubirea poate fi micsorata cu o eventuala fransiza sau cu restul sumelor de plata pana la finalul contractului(in cazul in care ati platit in rate). Tot in contract trebuie sa scrie ca in cazul furtului autoturismului sunt obligati sa va despagubeasca dupa 30 de zile de la depunerea ultimului document la dosar. Acest ultim document este un act de la organele de politie prin care confirma ca bunul respectiv nu a fost gasit si nici autorii furtului. Dupa ce depuneti acest dpcument , in maxim 30 de zile trebuie sa va despagubeasca cu suma asigurata in totalitate !!!! Acum nu stiu sunt 30 de zile lucratoare sau calendaristice. Nu va lasati la ei, fiti dur si obraznic...cu astia de la asigurari numai asa se poate. Scopul lor este sa va ofere cat mai putin posibil !!!
Ambele variante sunt posibile: cea de despagubire , tinand cont de valoarea bunului la data accidentului ( care nu va avantajeaza) si cea prevazuta clar in contract ( vedeti ce scrie la furt).
Termenul de despagubire e intr-adevar de 30 de zile, dar cand vorbim de furtul unor componente, nu a intregului autoturism. In acest din urma caz, termenul e de 60 de zile, cand se presupune ca politia ar putea sa gaseasca si faptasul si masina dvs.

Puteti fi dur, ferm, dar nu si obraznic!! Alegeti varianta de a fi bine pregatit si mergeti si cu avocatul.:)
Daca in contractul de asigurare nu se specifica altfel decat ati primit Dvoastra raspuns, asiguratorul are legea de partea lui, a se vedea in acest sens art. 27 din Legea 136/1995 care spune:
ART. 27
Despăgubirile ce se plătesc de asigurător se stabilesc în funcţie de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat.
Despăgubirile nu pot depăşi valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei şi nici suma la care s-a făcut asigurarea. În contractul de asigurare poate fi stipulată o clauză conform căreia asiguratul rămâne propriul său asigurător pentru o franşiză sau o sumă determinată care nu se despăgubeşte de către asigurător.
Cum sin in cazul in care asigurarea se face la o valoare mai mica decat a bunului este o alta prevedere care la art. 28 spune ca despagubirea se reduce corespunzator:
ART. 28
În cazul în care contractul de asigurare s-a încheiat pentru o sumă asigurată, inferioară valorii bunului, despăgubirea cuvenită se reduce corespunzător raportului dintre suma prevăzută în contract şi valoarea bunului, dacă nu s-a convenit altfel prin contract.
in 60 de zile politia are obligatia sa elibereze dovada prin care confirma ca nu au depistat autorii furtului sau autoturismul furat, acesta fiind ultimul document care se depune la dosar pt a putea fi despagubit asiguratul. Teremenul de plata difera de la societate la societate , dar nu poate depasi 30 de zile. de ex la ardaf este de 21 de zile, la bcr este de 15 zile....aceste date sunt prevazute in conditiile generale de asigurare casco valabile pe perioada anului 2010.
Iar cu cei de la asigurari trebuiesa fii obraznic ...intrucat sunt niste nesimtiti care te pun pe drumuri si niciodata nu termina documentele la timp si mai mult decat atat vor sa si iti rapeasca cat mai mult posibil din suma cre ti s-ar cuveni in mod normal.
La o dauna totala(masina lovita in lateral dreapta ...rupandu-i-se sasiul si efectiv a facut praf auto respectiv...domnii de la casco evalueaza epava la 50% din suma asigurata pe motivul ca motorul este in stare de functionare...si daca nu imi comvine sa ma judec cu ei...pe timpul meu si pe banii mei....ca eu nu am platit prima de asigurare ca sa fiu asigurat...am platit-o ca sa ii fac pe ei bogati !
Deci eu raman la parerea ca trebuie sa nu va lasati...sa fiti bine pregatit ...si obraznic !

Alte discuții în legătură

Concilierea directa Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius O cunostinta a fost victima furtului autoturismului. Autoturismul era asigurat la valoarea de 23320 Euro. In urma furtului s-a deschis dosarul de dauna, iar ... (vezi toată discuția)
Problema casco asiban - furt total alexgh alexgh Buna ziua! As dori sa va prezint urmatoarea situatie: La 20 iunie 2009 i-a fost furata masina prietenei mele (opel astra CC) asigurat la Asiban pt aprox ... (vezi toată discuția)
Plata dauna totala Helfer Helfer Buna ziua. De curand am avut un accident cu autovehicolul care este cumparat cu credit de la o banca. Am asigurare Casco iar masina este asigurata la suma de ... (vezi toată discuția)