avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa moartea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa moartea mamei

BUNA SEARA !MA NUMESC GABRIEL SI AS DORI SI EU DACA SE POATE UN SFAT IN LEGATURA CU SUCCESIUNEA DUPA DECESUL MAMEI.MAMA MEA A DECEDAT ACUM 4 ANI SI NU SA FACUT NIMIC.TIN SA PRECIZEZ CA MAI AM INCA 3 FRATI IAR TATAL MEU ESTE INCA IN VIATA.VA ROG DACA PUTETI SA MA AJUTATI CU UN SFAT SI CE ANUME TREBUIE SA FAC.FRATII MEI ACUM ISI VOR PARTEA SI NU STIU NICI MACAR CUM SE IMPARTE EXACT.EU SUNT CEL MAI MIC DINTRE FRATI IAR TATA AR VREA SA IMI DEA MIE PARTE CE II REVINE LUI. SI CE TREBUIE FACUT IAR IN CAZUL ACESTA.AM INTELES CA TREBUIE FACUTA SUCCESIUNE MAI INTAI DAR AS VREA SA STIU DACA SE POATE SA IMI DONEZE MIE TATA PARTEA LUI CARE II REVINE FARA SA POATA FRATII MEI SA ATACE.VA MULTUMESC SI ASTEPT CAT MAI REPEDE DACA SE POATE UN RASPUNS.
Cel mai recent răspuns: alyna_7 , utilizator 17:07, 2 Martie 2010
@gaby09, in primul rand va rog sa nu mai scrieti cu majuscule, deoarece regulamentul acestui forum nu permite.
Dezbateti succesiunea dupa mama , prezentandu-va la notar, in raza localitatii unde si-a avut defuncta ultimul domiciliu, prezentand urmatoarele documente:

2. Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie).

3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martor(i), în completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare în forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (în lipsa unui tutore neinteresat în succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.

Intrucat au trecut 4 ani de la data decesului veti avea de platit o taaxa de 1% din valoarea masei partajabile.
Dupa obtinerea certificatelor de mostenitori, fiecare isi va primi cota sa parte, astfel incat, tatal dvs. va va putea vinde dvs. partea sa din dreptul de proprietate ,respectiv cota de 1/4 cat i irevine in calitate de sot supravietuitor in concurs cu descendentii sai.
1-In situatia in care dvs si restul succesorilor va intelegeti amiabil asupra modalitatii de impartire a masei succesorale,puteti contacta notar pentru dezabaterea succesiunii
2-Daca succesorii nu cad la intelegere referitor la modalitatea de impartire a masei succesorale,va revine obligatia solutionarii in instanta
buna ziua!
V-as ruga frumos, daca se poate, sa primesc un sfat....tatal actualului meu sot a decedat, cam de 8 luni, mama traieste. Mentionez faptul ca sunt 5 frati iar in casa au mai ramas mama, fiica,prietenul ei, sotul meu si cu mine(apartamentul are 5 camere, doua bai, doua balcoane). Mama si tatal au fost singuri la parinti , nu au avut frati.
La un moment dat, cand traia si tatal, sotia a primit mostenire un teren de la bunicii sai pe care l-a vandut. Din cate am inteles....ar fi fost vorba cam de 1 miliard,,la acea vreme.Ea a impartit suma intre trei dintre frati iar ceilalti doi nu si-au primit partea(am inteles ca ar fi fost si mai mica decat cea a celorlalti frati) impreuna cu parintii-partea parintilor - au modernizat apartamentul. Desi unul dintre frati inca mai statea acolo, in afara de parinti,fiica cea mica si sotul meu, el nu a contribuit cu nimic.
Dupa ce a plecat si cel de al treilea frate, tatal si mama au hotarat sa faca act de vanzare-cumparare pentru cei doi frati ramasi in casa; nu au mai apucat sa faca acest lucru deoarece tatal a murit.....
O sa va explic, cat de cat, din ce mi s-a zis si mie...cum au stat lucrurile.....Parintii au stat cu bunicii, practic de copii s-au ocupat mai mult bunicii decat parintii, adica...la un moment dat, cand nu au mai fost nici bunicii, fratii s-au cam crescut unii pe altii.....in afara de acest lucru....cei care au iesit la salariu contribuiau in casa: unul trebuia sa plateasca de unul singur intretinerea, aceasta era cheltuiala principala pentru casa, ceilalti trei, contribuiau cu aproape jumatate din salariu si mai tarziu s-au adaugat si bonurile. Singura care nu contribuia cu nimic si nici acum nu contribuie - are 23 de ani si este in ultimul an de facultate - este sora cea mai mica.
Noi, sotul meu si cu mine, de cand ne-am casatorit, ne-am separat cu mancare, cheltuieli de intretinere....fiecare isi plateste partea: mama- pentru fata, prietenul ei, partea lui si partea noastra separat de ei.
Din cate am inteles.....unuia dintre frati nu i-a convenit ca ne-am separat! In opinia lui, sotul meu ar trebui sa o intretina pe mama(mentionez ca aceasta are pensie si este sanatoasa) si, eventual si pe sora....doar pentru simplul fapt ca a ramas in casa! este si dreptul lui...partea lui a intrat in acel apartament pe cand celalalt nu a contribuit cu nimic! e adevarat ca celalalt platea intretinerea dar si sotul meu contribuia cu jumatate din salariu si a mai pus si partea lui pentru modernizarea apartamentului!
Va rog mult de tot, spuneti-mi daca se poate face ceva astfel incat sa se duca la bun sfarsit ce au vrut sa faca parintii( cel putin in teorie), ca mama sa imparta totul doar intre sotul meu si sora lui - mentionez si faptul ca nu este facuta nici intabularea si nici cadastrul....
Din cate stiu...jumatate ar trebui sa revina mamei si restul sa se imparta intre frati.... dar....acei trei au primit acea suma si au facut ce au vrut cu ea pe cand sotul meu si sora lui au folosit-o pentru modernizarea apartamentului( nu stiu daca asta a fost conditia pusa de parinti) plus faptul ca sotul meu a contribuit si atatia ani la cheltuielile casei( nu mi se pare corect, parca ar fi stat cu chirie, sunt de acord cu bonurile eventual si o mica parte din salariu....dar nu sa fie jecmanit:(
Exista vreo solutie cat de cat corecta?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
alyna_7, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa decesul tatalui lumiplai lumiplai BUNA ZIUA MA NUMESC LUMINITA SI VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA. PARINTII MEI AU FOST CASATORITI TIMP DE 2 ANI. DIN CASATORIA LOR ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)