nu se poate vinde nicaieri legal.... asa e????
asa ma gandeam si eu sa fac,sa-l duc la politie,dar daca il duc cred ca astia ma inchid.am inteles ca se foloseste si la prelucrarea bijuteriilor.asa o fi?
Ipotetic ,daca gasesti in podul casei o cantitatea din produsul mentionat,care este modalitatea legala de a scapa de el ,fara a suporta eventuale consecinte penale?
Aveti in atentie LEGEA nr. 360 din 2 septembrie 2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase. Regimul metalelor grele este reglementat de HG nr. 347/2003, privind restrictionarea introducerii pe piata si a utilizarii anumitor substante si preparate chimice periculoase.
Aceasta hotarâre stabileste restrictiile la introducerea pe piata si utilizarea substantelor,grupelor de substante si preparatelor chimice periculoase ale metalelor grele în scopul asigurarii protectiei sanatatii populatiei si a mediului.
Mercurul este un compus care poate fi gasit în mod natural în mediu, în forma
metalica, de sare sau compusi organici de mercur.
Mercurul este singurul metal lichid la temperatura camerei, conditii în care deja
prezinta emisii de vapori toxici, necesitând manipularea cu precautie si pastrarea în recipiente etanse.
Combinatiile mercurului sunt considerate printre cele mai puternice otravuri minerale,atât pentru organismele superioare, cât si pentru microorganisme.
Principalele utilizari ale mercurului sunt urmatoarele:
· în aparate de masura (termometre, manometre);
· ca electrod;
· în practica stomatologica, sub forma de aliaje (denumite amalgame) de argint, staniu,cupru;
· în lampi cu vapori de mercur, utilizate la sistemele de iluminat sau ca sursa de radiatii UV;
· în industria chimica: procese electrolitice, drept catalizator, extractia aurului etc.
Deci, atentie la modul de pastrare, manipulare,depozitare,etc.
Conform Ordinului nr 923 din 7 august 2008 (Ordinul 923/2008)
pentru completarea anexei nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 347/2003 privind restrictionarea introducerii pe piata si a utilizarii anumitor substante si preparate periculoase mercurul nu mai poate fi introdus pe piata:
a) in termometre medicale;
b) in alte dispozitive de masurare destinate vanzarii catre publicul larg (precum manometre, barometre, sfigmomanometre,termometre, altele decat cele medicinale). Restrictia de la pct. 1 lit. b) nu se aplica:
a) dispozitivelor de masurare cu o vechime de peste 50 de ani, socotita la 3 octombrie 2007; sau
b) barometrelor [cu exceptia celor mentionate la lit. a)|pana la 3 octombrie 2009.''
Producerea, deţinerea sau orice operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.
Atentie infractiunea de operatiuni fara drept cu substante toxice periculoase, este fapta prevazuta si pedepsita de art. 241 din Legea 360/2003 privind regimul substantelor toxice si foarte toxice cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 312 alin.1 Cod Penal.