avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie micsorare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie micsorare salariu

Am fost pus sa semnez un act aditional la contractul de munca cu diminuarea salariului la 600. Ce pot sa fac ? ce poate face ITM odata actul semnat eu fiind cu studii superioare ?
Cel mai recent răspuns: avocat01 , utilizator 12:55, 3 Martie 2010
In cazul in care aveti studii superioare, ar trebui sa primiti minim 2 ori salarul minim pe economie (daca am inteles corect), daca sunteti angajat cu norma intreaga.

Daca este asa cum cred eu ca este, ITM-ul ar trebui sa refuze inregistrarea actului aditional, daca ei va au in evidenta ca avand studii superioare.
600 lei este salariul minim si corespunde coeficientului 1,00 - muncitor necalificat, conform art 40 din CCMN. Cerintele impuse de fisa postului privind nivelul studiilor si/sau calificarea au rolul determinant in fixarea salariului de incadrare. Daca considerati ca s-a comis o ilegalitate sesizati ITM.
IIn Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National exista, la art. 40 o ierarhizare a salarizarii, defalcata pe categorii de salariati:

ART.40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2
2. postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului incadrat conform alin. 1 se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.


In situatia dumneavoastra, nu este important doar sa aveti studii superioare ci si sa ocupati o functie, un post ce necesita studii superioare.

Daca ocupati o astfel de functie, puteti sa reclamati la ITM nerespectarea de catre firma a drepturilor dvs. de salarizare, potrivit grilei mentionate.
Eu sunt angajat pe functia de programator.Eu incerca o sesizare, desi am primit deja semnat de catre ITM actul aditional. Ei acolo cam dorm, iar seful spune ca imi poate da doar cat vrea el, desi am o facultate.
Se poate ca dupa sa restructureze postul si pana la urma degeaba fac sesizarea ? Sa spuna ca nu are nevoie de programator, si sa ma puna muncitor necalificat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarul - cfr Nicoleta Silvia Hulpus Nicoleta Silvia Hulpus Am vazut ceva salar minim de 700 lei in domeniul transporturi. Oare si CFR-ul se inscrie aici? Sau la ce se refera ... care transporturi....cunoaste cineva ... (vezi toată discuția)
Salariu minim pt studii liceale ginutz_a ginutz_a daca salariul minim brut va fi 700 lei/luna pt muncitor necalificat, care va fi salariul minim brut pt studii liceale? se mai tin cont de acei coeficienti? (vezi toată discuția)
Coeficienti de ierarhizare salariala mihaela_86 mihaela_86 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt coeficientii de ierarhizare salariala la 31.03.2011 (mai exact care este salariul mimim pe economie pentru ... (vezi toată discuția)