avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim pt studii liceale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim pt studii liceale

daca salariul minim brut va fi 700 lei/luna pt muncitor necalificat, care va fi salariul minim brut pt studii liceale? se mai tin cont de acei coeficienti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 12 Decembrie 2011
Si un muncitor necalificat poate avea studii liceale.
Salariul se acorda nu dupa nivelul studiilor (cu unele exceptii la sectorul de stat), este acordat (sau asa ar fi normal sa fie desi la sectorul privat sunt multe exceptii) in concordanta cu cerintele postului ocupat (studii, aptitudini, responsabilitate, etc,)
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
ContSters42179, utilizator
Buna seara
Cred ca va referiti la art.40. alin (1) din Contractul Colectiv de Munca laa nivel national 2011 -2014 :
Art.40
(1) Salariul de baza minim brut pe ora, negociat, va fi de 4,118lei/ora, respectiv 700lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore pe luna.
(2)Strict pentru anul 2011, se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:a) muncitori:
1. necalificati – 1;
2. calificati – 1,1.
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala – 1,1;
2. postliceala – 1,15;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri – 1,3;
2. studii superioare de scurta durata – 1,3.
d) personalul incadrat in functii pentru care conditia de paregatire este cea de studii superioare – 1,72.
(3) Coeficientii de ierarhizare de la alin.( 1) se aplica la salariul minim negociat pe unitate.
(4) Salarizarea personalului incadrat conform alin. (1), se va stabili tinand cont si de standardele ocupationale corespunzatoare ocupatiei respective.
(5) Art.40 din CCMUN 2011-2014 va face obiectul negocierii anuale, conform legii. Pentru anul 2012, grila de ierarhizare din art.40, alin.(2) va avea ca referinta urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare:
a) muncitori:
1. necalificati – 1;
2. calificati – 1,2.
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala – 1,2;
2. postliceala – 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri – 1,3;
2. studii superioare de scurta durata – 1,5.
d) personalul incadrat in functii pentru care conditia de paregatire este cea de studii superioare – 2.

Sper ca va sunr de folos informatiile
Buna seara
Cred ca va referiti la art.40. alin (1) din Contractul Colectiv de Munca laa nivel national 2011 -2014


Stiti dv. ca mai este in vigoare CCMN?
In urma aparitiei legii 62/2011 se pot incheia contracte la nivel de ramura de activitate, grupuri de unitati, unitati.
Art. 128
(1) Contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.

Si daca ar fi, coeficientii de ierarhizare sunt stabiliti tot pe posturi (functii/meserii) care implica un nivel minim de studii.
In intrebarea sa userul nu a spus si de postul ocupat, necalificat, calificat, administrativ, tehnic de indrumare si conducere, etc.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
ContSters42179, utilizator
este vorba de ocuparea unui post ce necesita studii liceale.

Intr-adevar userul s-a referit doar la coeficientul pentru muncitor necalificat ,dar cu studii liceale. V-am suparat ca le-am mentionat pe toate? Daca da....imi cer umile scuze........Si am omis sa ii scriu celui ce a pus intrebarea ca exista mai multe tipuri de contracte colective de munca: la nivel de unitate, de ramura, institutie publica, grup de unitati si la nivel national ( se pare ca aceasta "specie" ( ma refer la cel national) e pe cale de disparitie).
Orice unitate angajatoare trebuie sa aiba la baza unul din aceste contracte colective de munca, fara de care nu poate functiona. Nicio societate, indiferent de marimea sa, nu poate avea un contract colectiv care sa se afle sub nivelul celui unic la nivel de ramura ca prevederi si avantaje pentru salariat.
In situatia in care partile au incheiat contracte colective de munca la niveluri inferioare, acestea se vor adapta celor de la nivel superior. Asadar, niciun contract colectiv nu poate contine prevederi in minus fata de cel de la nivel de ramura .
Daca un angajat va solicita anumite drepturi care nu sunt prevazute in contractul sau de munca, dar sunt stipulate in CCM ( ca de exemplu respectare coeficient salarizare), angajatorul va fi obligat sa respecte cererea acestuia.In situatie contrara, angajatul va putea sa-l actioneze pe angajator in judecata. Fiind litigiu de munca, salariatul nu va plati taxe.

Sper ca nu v-am suparat prea tare

Alte discuții în legătură

Salarul minim pe economie 2011 pro-acva pro-acva BUNA ZIUA, AS AVEA O RUGAMINTE. IN LEGATURA CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE LA CEI CARE AU SI CEI CARE NU AU STUDII SUPERIOARE SE VA MODIFICA? DACA DA ... (vezi toată discuția)
Sal minim anairam_unid anairam_unid una ziua Referitor la salariul minim pe economie : Minimul este 700 iar daca aun salariat are liceul terminat i se adauca procentul de 1.2% indiferent ... (vezi toată discuția)
Contracte 2011 - cor 2011 - indicii de salarizare? pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua. Vad ca nu se stie deocamdata nimic de noul contract colectiv #-o#-o#-o... 1.In ce conditii de salarizare, ma refer la indici, s-ar incadra, pe ... (vezi toată discuția)