un angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga lucreaza la o SC si mai lucreaza cu timp partial de 4 ore si la o alta SC.intrebarea mea este daca aceasta norma de 4 ore se ia in calcul la calcularea pensiei,deci daca constituie vechime?
În stagiul de cotizare pentru sistemul public de pensii intră , cfm. prevederilor Legii 19/2000, toate perioadele lucrate cu contracte individuale de muncă încheiate legal, pentru care s-a reţinut contribuţia individuală de asigurări sociale şi s-a plătit de către angajatori, împreună cu cota-parte de CAS datorată de aceştia cfm. legii.
De asemeni, toţi angajatorii respectivi au obligaţia de a înregistra aceste persoane şi veniturile salariale astfel realizate, în declaraţiile lunare nominale depuse la casa teritorială de pensii.
Ca urmare, o persoană care a lucrat în mai multe locuri de muncă şi a avut contracte individuale de muncă, va avea constituit stagiul de cotizare pentru pensie din toate aceste perioade, suma veniturilor la care s-a reţinut CAS intrând în baza de calcul pentru pensia de stat.
Persoana respectivă poate solicita casei de pensii în evidenţa căreia se află angajatorii săi, eliberarea unei adeverinţe de stagiu de cotizare (contra-cost, comisionul de plătit fiind de 15 lei). Acest document va cuprinde în fiecare lună toate locurile de muncă şi salariile declarate, cu contribuţiile reţinute pentru fondul de pensie din sistemul public.
intrebarea mea ar fi de exp.la un an vechime se stie 1an si1/2,pentru ca de la casa de pensii spun ca nu se ia in calcul la pensie deorece se suprapun perioadele.
Nemaifiind limită minimă sau maximă pentru nivelul veniturilor asigurate pentru pensie, contribuţia de asigurări sociale se datorează pentru toate contractele individuale de muncă încheiate legal şi se achită asupra veniturilor astfel realizate lunar; astfel, vor intra în calculul pensiei toate sumele lunare asupra cărora se achită CAS-ul, de la toţi angajatorii. (când s-au înregistrat acele contracte individuale de muncă, I.T.M. a verificat legalitatea lor)
Desigur, aici vorbim de VENITURILE realizate, care se însumează; PERIOADA de Stagiu evident că nu va fi de 20 de ore, de ex, ci tot de max. 8 ore, atât cât este legiferat !
Aceasta suprapunere de contracte individuale de munca va ajuta numai la o valoare mai mare a punctului de pensie mu si la un stagiu de cotizare mai mare.
Cim part - time
EuPiti
buna ziua,
va rog sa-mi spuneti ce drepturi imi revin ca urmare a semnarii unui contract part-time? cum se calculeaza ca vechime la pensie?
multumesc (vezi toată discuția)