avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Plangere Penala impotriva inspectorului de daune
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Plangere Penala impotriva inspectorului de daune

Bunza ziua,
am un dosar de dauna RCA nesolutionat din cauza inspectorului de daune prin modului in care acesta la instrumentat si prin abuzurile pe care le-a facut nerespectand Norma RCA prin Ordinul 21/2009

Intrebarea mea este daca poate fi facuta plangere penala pentru abuz in serviciu in dauna intereselor private (prin interpretarea abuziva a legii) impotriva inspectorului de daune care a instrumentat dosarul de despagubire?
Si cand se face aceasta plangere penala, inainte de actiunea in instanta impotriva soc. de asigurari., dupa incheierea actiunii in instanta sau se pot desfasura simultan?
A toate documentele depuse la soc de asigurari, plus o sumedenie de cereri si notificari pe care le-am depus cu numar de inregistrare ce dovedesc clar abuzurile ce au fost facute.
Consider ca acesti inspectori ar trebuii sa invete o data pt totdeauna ca o dauna RCA se solutioneaza dupa o NORMA reglementata de statul roman si nu se face dupa bunul lor plac.
Am citit in mass-media cazuri in care pagubitii depun astfel de plangeri impotriva departamentului de daune ce a instrumentat doarul, dar si cazuri in care societatile de asigurari depun plangere penala impotriva pagubitilor pentru actiunile de frauda.
Astept niste sfaturi avizate despre cum se poate proceda si cum imi pot recupera dauna cat mai rapid.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: horace2009 , utilizator 19:08, 8 Martie 2010
DA! Puteti sa actionati concomitent dar angajati-va un avocat specializat in acest domeniu, care va va indruma intr-un mod profesionalist si va va ajuta sa va recuperati c/v despagubirii.
Actionez pe aceasta cale in speranta ca societatea de asigurari ma va lua in serios si va grabi solutionarea dosarului de dauna, achitand dauna.
Pot cere suspendarea inspectorului din functie privind instrumentarea daunelor RCA, pe perioada derularii anchetei?
horace2009 a scris:

Actionez pe aceasta cale in speranta ca societatea de asigurari ma va lua in serios si va grabi solutionarea dosarului de dauna, achitand dauna.
Pot cere suspendarea inspectorului din functie privind instrumentarea daunelor RCA, pe perioada derularii anchetei?

Daca veti formula o plangere penala (246 C.pen.), nu cred ca problema dvs. va fi solutionata rapid.Dar puteti incerca.
Apoi, conform principiului de drept "penalul tine in loc civilul", exista riscul ca o eventuala actiune civila sa fie suspendata...pana se solutioneaza plangerea penala iar un proces penal ar putea dura cativa ani...sau ar putea avea ca solutie NUP, existand riscul sa vi se faca si dvs.plangere pentru denunt calomnios.

Va trebui sa aveti dovezi (inscrisuri, martori, expertize-dupa caz) prin care sa dovediti vinovatia persoanei impotriva careia veti formula plangerea penala.

Pe parcursul cercetarilor si urmaririi penale, dvs. nu aveti nici o calitate ca solicitati suspendarea inspectorului care s-a ocupat de instrumentarea dosarului dvs. din functie.Aceasta calitate o are Societatea de asigurari al carei angajat este inspectorul, care va hotari daca va suspenda sau nu contractul cu persoana invinuita/inculpata.
Problema dvs este prezentata la marele general. Daca ati depus la dosarul de dauna si ultimul document (cererea de despagubire) plata despagubirii trebuie facuta in termen de 15 zile de la data depunerii cererii de despagubire. In cazul in care nu se respecta acest termen aveti dreptul sa solicitati penalitati de 0,1% din suma datorata pentru fiecare zi de intarziere.
Numai bine va doresc.
Nu ati spus cand s-a intamplat accidentul, cand ati depus documentatia la dosar, prin ce v-a prejudiciat angajatul asiguratorului, cui v-ati adresat in scris si ce vi s-a raspuns, daca s-a initiat vreo investigatie asupra accidentului, daca s-au depasit trei luni de la data avizarii, etc.
In functie de aceste lamuriri, puteti sa ii actionati in judecata, dupa indeplinirea [procedurii de conciliere, in vederea recuperarii banilor ce vi se cuvin. Procedura civila implica si plata unor taxa de timbru, expertize, etc.
Plangerea penala va trebui sa fie insotita de dovezi serioase, simpla manifestare a nemultumirii unui client ca s-a intarziat plata daunei nu reprezinta caz penal si va fi solutionat ca atare. Nici vorba sa il dea afara, sa ii suspende contractul, etc.
E chiar o exagerare si din partea dvs. In definitiv, nu va intereseaza decat sa va recuperati banii....si mai [putin sa-i mancati ficatii salariatului respectiv:sorry:
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat

Alte discuții în legătură

Despagubire rca: excluderea pieselor avariate si nereguli in solutionarea dasarului de dauna horace2009 horace2009 Buna ziua, am avut un accident de motocicleta, cu impact frontal in lateralul masinii vinovatului, acesta ne acordand prioritate la o intersectie unde avea ... (vezi toată discuția)
Dosar vatamare corporala si daune morale GFC GFC In data de 10.06.2014 am depus la societatea de asigurari EUROINS un dosar de dauna vatamare corporala si daune morale, urmand a fi contactata de la sediul ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu, dauna accident fara victime ,rca valabil,refuz comunicare oferta de despagubire gutermsergiu gutermsergiu Buna ziua sunt pagubit,proprietar auto implicat in accident ,masina mea fiind condusa de fiul meu. Politia a intocmit PV de contraventie ,a stabilit ... (vezi toată discuția)