avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Ordinul 617/2007
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Ordinul 617/2007

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca ordinul 617/2007 este in vigoare.

La art. 5 din acest ordin
(6) Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile si care nu mai realizeaza alte venituri, au obligatia platii contributiei lunare calculate la un salariu de baza minim brut pe tara. Contributia se plateste in mod direct de aceste persoane la CAS pentru care au optat. Angajatorii acestor persoane nu calculeaza si nu vireaza pentru veniturile salariale realizate de acestia contributia prevazuta de lege pentru angajator
, daca am inteles eu bine se pecifica ca DOAR contributia datorata de angajator nu este virata, iar din aceasta deduc ca, contributia de 6.5% din salariul brut realizat datorata de catre angajat se vireaza. Am inteles corect?

Daca este asa, cum ii explic eu angajatului ca din moment ce pe fluturasul lui pare ca i se retine suma respectiva din salariu pentru sanatate el trebuie sa incheie un contract cu Casa de asigurari.

Multumesc..
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
MarcelaS, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:18, 3 Martie 2010
Normă metodologică privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Art. 5. - (1) Contribuţia lunară a persoanelor asigurate se stabileşte sub forma unei cote stabilite de lege, aplicată asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Angajatorul are obligaţia calculării, reţinerii şi virării lunare integrale a contribuţiei datorate de către persoana asigurată în contul deschis pe seama CNAS la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a căror rază angajatorii sunt luaţi în evidenţă ca plătitori de impozite şi taxe.
(2) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă.
(3) Veniturile asimilate salariilor cuprind orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, aşa cum sunt definite de Codul fiscal şi de Normele metodologice de aplicare a acestuia.
(4) Pentru asociatul unic cu indemnizaţie lunară înscrisă în declaraţia de asigurări sociale, contribuţia lunară se calculează prin aplicarea cotei stabilite de lege asupra indemnizaţiei; baza de calcul a contribuţiei nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
(5) Veniturile realizate în baza funcţiilor de administrator şi director, aşa cum sunt definite de Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă venituri asimilate salariilor asupra cărora se calculează contribuţia lunară a persoanei asigurate.
(6) Persoanele care realizează venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, au obligaţia plăţii contribuţiei lunare calculate la veniturile salariale realizate. Contribuţia pentru aceste persoane se reţine de către angajator şi se virează prin organele fiscale teritoriale. În acest caz, angajatorul are obligaţia de a calcula şi de a vira contribuţia angajatorului în condiţiile art. 3 şi 4

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de broker in asigurari Simona Ioana Simona Ioana Buna ziua, incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa ... (vezi toată discuția)
Obligatii contract de mandat Badger Badger Buna ziua, Pentru venituri obtinute in urma unui contract de mandat pe langa impozitul de 16% ce alte obligatii de plata mai sunt? va multumesc (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate geomarco geomarco O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)