avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Continuarea raporturilor de munca dupa primirea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Continuarea raporturilor de munca dupa primirea deciziei de pensionare

O salariata a solicitat pensie anticipata, a fost depus dosarul la casa de pensii, in acest timp a continuat raporturile de munca, a primit decizia de pensionare dar doreste sa continue munca inca o perioada.
E obligatoriu ca la primirea deciziei sa se inceteze raporturile de munca?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 15:28, 3 Martie 2010
Da. In cazul in care doreste sa mai continue la serviciu, pensia anticipata se va suspenda.:)
Nu, angajata dvs. poate sa lucreze cat mai doreste. Decizia de pensie anticipata / anticipata partiala va fi pusa in plata atunci cand va prezenta la casa de pensii adeverinta din care rezulta data incetarii calitatii de asigurat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
legea nr.19/2000
" ART. 92
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
a) pensionarul îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că pensia se plăteşte de către celălalt stat;
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, cu excepţia persoanelor care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean;
ART. 5
(1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;" :)
@mihaicalinescu2005

Ce sa se suspende, o pensie care n-a fost pusa in plata? :acute:
Plata pensiei este una, emiterea deciziei de pensie este alta. Nu le-ncurcam, nu le amestecam, nu le confundam.

Cititi cap. B, sectiunea VII, pct. 28 din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.
Gabriela Pintea a scris:

@mihaicalinescu2005

Ce sa se suspende, o pensie care n-a fost pusa in plata? :acute:
Plata pensiei este una, emiterea deciziei de pensie este alta. Nu le-ncurcam, nu le amestecam, nu le confundam.

Cititi cap. B, sectiunea VII, pct. 28 din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.

Corect, m-a luat cititul pe dinainte. sa reformulam: Angajata poate lucra, chiar daca a primit decizia de pensionare anticipata, insa, din momentul in care aceasta ramane definitiva, si se va primi prima pensie, plata pensiei va fi suspendata de drept, conf. art. 92 din legea nr.19/2000. :)

Alte discuții în legătură

Contract de munca pensionar pensie anticipata ContSters37581 ContSters37581 Buna ziua, Nu cred ca am pus bine titlul, dar problema este urmatoarea: au o salariata care doreste sa se pensioneze anticipat (are 34 ani si 8 luni ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie anticipata si pfa adita74 adita74 Va rog sa imi spuneti daca se poate cumula calitatea de pensionar cu pensie anticipata cu cea de PFA. Daca da, care este temeiul legal? Cu multumiri. (vezi toată discuția)
Suspendarea platii pensiei anticipate partiale llumi llumi buna ziua! am o intrebare referitoare la pensia anticipata partial...am un salariat care are deja decizie de pensie anticipata partial si ar dorii sa intre ... (vezi toată discuția)