avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj dupa CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj dupa CIC

Buna ziua
Va retin atentia cu o intrebare: anul acesta, in iulie, copilul meu implineste 2 ani. Eu as dori ca sa mai stau inca 1 an acasa cu el si m-am gandit ca dupa terminarea concediului sa intru in somaj. Acest lucru este posibil imediat sau trebuie sa revin la locul de munca pt o anumita perioada de timp? Ce pasi trebuiesc urmati pt a intra in somaj?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anca13 , utilizator 09:38, 3 Martie 2010
Buna ziua,

daca firma mai exista, trebuie sa va reactivati contractul, si, pentru a beneficia de somaj, trebuie sa fiti concediata din initiativa angajatorului Acest lucru inseamna un preaviz de 20 de zile lucratoare, in care puteti veni la serviciu doar 4 ore pe zi, sau chiar niciuna, daca va intelegeti cu angajatorul. Daca va vereti d.voastra demisia/ lichidarea, nu veti beneficia de somaj.
Deci, pana la urma depinde cum va intelegeti cu angajatorul d.voastra.
Credeti ca angajatorul va dori restructurarea postului dvs? Daca raspunsul este afirmativ, trebuie doar sa faceti cererea de revenire, iar angajatorul sa va dea notificarea de retructurarea, dar ramane la latitudinea lui cum va veti prezenta la serviciu in cele 20 zile lucratoare de preaviz (4h/20 zile, 8h/10 zile, sau fara a va prezenta). In cele 20 de zile de preaviz drepturile salariale nu vor fi afectate, indiferent de modul in care va veti satisface preavizul.
Nu se poate realiza ceea ce solicitati, pentru a primi somaj, societatea angajatoare trebuie sa ia initiativa incetarii contractului individual de munca ca urmare a restrucrturarii postului respectiv.
va multumesc pt raspunsuri. postul este de "reprezentant vanzari". mai sunt inca 2 angajati pe posturi similare in magazinul respectiv. restructurarea se va aplica doar pt postul meu sau patronii trebuie sa restructureze si celelalte posturi?
Restructurarea postului se poate face numai ptr postul ocupat de dvs.

In cazul in care angajatorul doreste totusi sa isi mentina postul (adica sa poata angaja pe cineva) poate sa faca reangajare pe post dupa minim 32 zile de la concedierea dvs (va fi concediere individuala in baza art. 65 (1) Codul muncii)

Alte discuții în legătură

Revenire dupa ccc jcm jcm Buna ziua! Urmeaza sa reincep serviciul dupa 2 ani de ccc. In urma unei discutii cu sefa mea, mi-a dat de inteles ca nu e obligata sa ma reincadreze pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Concediere la expirarea concediului medical macelaru21 macelaru21 Buna ziua! Sunt angajat al une societati comerciale.De 2 luni sunt in concediu medical si voi fi pana la data de 31.12. Patronul firmei la care sunt angajat ... (vezi toată discuția)
Plata preaviz B.E.C. ARION B.E.C. ARION daca un salariat care cere somaj refuza sa se prezinte la munca pe perioada preavizului, sunt obligat sa ii platesc preavizul? (vezi toată discuția)