avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somer abuzat de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somer abuzat de angajator

Buna ziua
Cu greu mi-am facut curaj sa va scriu despre situatia in care ma aflu...Timp de 4 luni am lucrat pentru un angajator, in speranta ca intr-o buna zi...imi va intocmi contract de munca, dupa care sa merg la Agentia Locala a Ocuparii Fortei de Munca pe raza sectorului in care lucuiesc (fiind in somaj), pentru a primi repartitie si/sau sa anunt despre noua situatie in care ma aflu. Acest lucru nu s-a intamplat, ba din contra, am fost obligata sa efectuez ore suplimentare (nefiindu-mi platite si in final, nerecunoscute)... La un moment dat, am fost "somata" sa-mi semnez fisa postului...desi angajatorul stia de faptul ca sunt somera, iar "intelegerea" verbala..a fost "o luna de proba...dupa care incheiem in contract...sau nu". Timpul a trecut, eu mi-am facut treaba constiincioasa, am avut acces la toate actele firmei,am intrat in contact cu toti managerii firmei, am intocmit acte, am tinut legatura cu clientii firmei si am obtinut de la institutiile statului acte necesare desfasurarii activitatii firmei....In tot acest timp, am fost platita "cu saptamana"...direct din buzunarul patronului (mai sunt persoane in firma,care-si primesc salariul "negociat" direct de la patron). Ei bine, in urma refuzului de a semna fisa postului...dar sa continui sa lucrez "la negru"...fiica patronului, care are calitatea de director general, a considerat ca in tot acest timp "nu mi-am facut treaba"...drept pentru care..."e nevoita sa renunte la serviciile mele".
Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez..pentru a-mi primi drepturile salariale (ca sa zic asa)...inclusiv plata orelor suplimentare efectuate in tot acest timp.
Vreau sa mentionez un lucru: la inceputul anului, in urma unei sesizari facute de o fosta salariata a firmei, am avut control de la ITM. In urma controlului, inspectorii au venit ...au "socializat", si-au luat "comisionul"...si au plecat asa cum au venit; nici in registrul unic de control nu au consemnat "vizita"...
Nu este o scuza, nici o acuza...constientizam cu totii ca ne aflam in plina criza economica...si trebuie sa supravietuim, mai ales atunci cand acasa ne asteapta copii... Si totusi...cine ne mai apara interesele intr-o lume dezlantuita, in care fiecare este preocupat de propiul interes ( si fac referire la cei care-si primesc lefurile de pe urma contribuabililor...).
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. si va doresc o primavara frumoasa cu multe impliniri si bucurii alaturi de cei dragi!
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 17:49, 3 Martie 2010
Art. 16 (2) din Codul muncii - In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.

CU alte cuvinte, daca dvs aveti dovezi ca ati lucrat la firma (acte intocmite cu semnatura dvs, pontaje, orice alte documente care atesta ca in perioada aceea ati lucrat in firma) puteti sa dati in judecata angajatorul la tribunalul de pe raza dvs de domiciliu. Este litigiu de munca si este scutit de taxe.

IN contestatia la tribunal puteti solicita pe langa plata orelor suplimentare (trebuie sa aveti dovada ca le-ati facut si ca sunt in numar de X) si obligarea firmei de a va elibera o adeverinta de vechime vizata de ITM.
Asta inseamna ca veti obliga firma sa va plateasca din urma contributiile ptr ca perioada lucrata sa devina vechime in munca.

Daca sunteti sceptica in privinta unei sesizari la ITM puteti sa mergeti mai departe si sa faceti sesizarea la Inspectia Muncii (for tutelar al ITM). Inspectorii de acolo vor veni in control fiind secondati de inspectori ITM. Dar conducatorii controlului vor fi cei de la Inspectia Muncii. Iar ei sunt seriosi! Va spun din proprie experienta.
codin72 a scris:

Buna ziua
Cu greu mi-am facut curaj sa va scriu despre situatia in care ma aflu...Timp de 4 luni am lucrat pentru un angajator, in speranta ca intr-o buna zi...imi va intocmi contract de munca, dupa care sa merg la Agentia Locala a Ocuparii Fortei de Munca pe raza sectorului in care lucuiesc (fiind in somaj), pentru a primi repartitie si/sau sa anunt despre noua situatie in care ma aflu. Acest lucru nu s-a intamplat, ba din contra, am fost obligata sa efectuez ore suplimentare (nefiindu-mi platite si in final, nerecunoscute)...


Doua secunde sa ne oprim sa intelegem exact.
Dumneavoastra ati lucrat "la negru" la acest angajator in perioada in care erati in somaj si primeati indemnizatie de somaj. Daca asa este si intelegerea dumneavoastra insemna sa primiti salariu mai mult decat valoarea indicatorului social de referinta , respetiv 500 lei, nu ati procedat nici dumneavoastra foarte corect.
Dati-ne mai multe detalii exact pentru a va putea oferi raspunsuri menite sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala prin munca la domiciliu Amelys Amelys Buna seara. Sunt administrator la un salon de coafura. De curand fata pe care o aveam angajata pe manichiura mi a intrat in maternitate. Am dat anunt de 3 luni ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru de 9,5 ore pe zi cu un contract de munca part-time de numai 2 ore pe zi. andadeni1 andadeni1 lucrez de la 1.06.2014, la o societate comerciala cu un contract part-time de numai 2 ore pe zi,și un program real de lucru de 9 ore pe zi.De la data de ... (vezi toată discuția)
Modalitãti legale de actionare a unui patron de firmã de pazã în cazul în care obligã salariatii sã lucreze la un program de 12/24 andreimorovan andreimorovan Bună seara.Lucrez ca angajat pentru o firmă de pază privată și ocup funcția de agent securitate.Efectuez pe lună 240 de oreși în ture de ... (vezi toată discuția)