avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... adeverinta pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

adeverinta pentru somaj

Am cerut adeverinta de salar pt. somaj in urma cu 10 zile la firma ce am lucrat anul trecut si ma tot amina ca nu are timp. Ce sa fac? Restul actelor le am .Mi se expira cele 30 zile pe 14 martie si pierd somajul pe luna feb. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 4 Martie 2010
1. Iata ce spune Legea 76/2002:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Asadar interveniti la AJOFM si ITM sa va ajute, conform legii, cum v-am aratat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta magda_oancea magda_oancea Buna ziua, 1. Cum pot intra in posesia adeverintei necesare pentru somaj? 2. Fostul angajator refuza eliberarea. 3. Sediul firmei este la Bucuresti,iar ... (vezi toată discuția)
Somaj vioricaloredana vioricaloredana buna ziua! ce pot face daca angajatorul nu imi da adeverinta din care sa rezulte ca a platit sau nu la bugetul asigurarilor pt somaj?ma duce cu vorba de ... (vezi toată discuția)