avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua!

In legatura cu somajul as dori si eu daca se poate sa ma ajutati.
Anul trecut am terminat facultatea m-am inscris la somaj in luna octombrie care mi se termina in luna iunie dar eu as vrea sa ma angajez si de la somaj mi s-a spus ca daca ma voi angaja voi primi 500 lei ca prima pentru angajare plus ca angajatorul ar primi subventie de la stat pe o perioada de 12 luni, subventie de cam 700 lei, ca nu are voie 3 ani sa ma de-a afara si ca dupa 1 an pot sa imi dau demisia eu.
Am cautat de lucru dar in nu am gasit nimica asa ca ma gandeam sa ma angajez la firma unui prieten, sa primeasca subventia de la stat si sa imi plateasca cartea de munca, mentionez ca am lucrat si pe perioada facultatii atat ca mi-am dat demisia, nu m-au dat ei pe somaj, interesul meu ar fi sa fiu acoperita cu cartea de munca in cazul de fata avand in vedere ca situatia actuala a Romaniei e jalnica si nu as fi singura persoana care nu isi gaseste de lucru, in cazul meu am si experienta si tot degeaba.
Din pacate am auzit din surse ca daca angajatorul ma angajeaza el nu beneficieaza nimica deoarece nu sunt fonuduri decat pentru persoanele de peste 45 de ani.
Daca asa sta treaba de ce de la somaj am fost informata gresit?si ce as putea sa fac?
Va multumesc mult si astept sfatul dvs.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: maria.goja , utilizator 19:47, 4 Martie 2010
Angajatorul nu primeste nimic. Se fac compensari intre datoriile pe care le are la buget si ce are de primit.
Contabilul firmei ar trebui sa stie mai bine ;)
poi de la somaj asa am fost informata.
multumesc.
Daca se fac compensari, este ca si cum ar primi bani ;)
1. Aveti dreptate, Legea 76/2002 prevede:
Art. 73, indice1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
(2) Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevăzute la alin. (1), beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevăzute la alin. (2) se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevăzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacă nu s-ar fi angajat, este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data angajării.

2. Pentru stimularea angajatorilor, tot Legea 76/2002 spune:
Art. 80. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

3. Din pacate realitatea este asa cum ati auzit-o. Din lipsa de fonduri, AJOFM-urile refuza incheierea unor astfel de conventii sau le incheie dar nu le plateste. Criza sa fie de vina?
Si in cazul in care nu le plateste ce se intampla?
Se solutioneaza in instanta?
Atunci dupa ce mai exista AJOFM?de ce ne mai cotizam?
Deci normal angajatorul numai are nici un beneficiu.
Ar trebui sa fim ajutati mai ales ca noi suntem viitorul tarii, noi proaspetii absolventii.Si asa salariile sunt mici si cheltuielile sunt pe masura, iti vine sa te iei sa te duci sa fi sluga decat in tara ta batjocorita.
multumesc mult pentru sfat.

Alte discuții în legătură

Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent alina_u91 alina_u91 Buna, de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa: - daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare somer LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA De ce facilitati beneficiaza angajatorul sau/si salariatul in cazul angajarii unui somer? Multumesc! (vezi toată discuția)
Facilitati angajare absolvent delia1988 delia1988 Am absolvit masterul pe 29-02-2012. Nu am mai beneficiat de somaj deloc pana acum. Daca ma inregistrez ca somer ce facilitati si obligatii ar avea un presupus ... (vezi toată discuția)