avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trecerea in proprietate a spatiilor comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trecerea in proprietate a spatiilor comune

Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva informatii privind posibilitatea trecerii in proprietate a unor parti din spatiile de folosinta comuna.

Context: este vorba despre o casa cu 3 apartamente (3 familii):

• un apt la demisol (proprietar)
• doua la parter (Eu proprietar + chirias ICRAL)

Spatiile comune initiale au fost spalatoria (demisol) si podul. In urma unei intelegeri semnate in trecut de cele 3 familii, spalatoria a trecut in folosinta exclusiva si proprietatea celor de la demisol. A ramas ca spatiu de folosinta comuna doar podul.

La cumpararea apartamentelor, celor de la demisol le-a revenit in acte ca drept de folosinta din spatiile comune un procent de 54%, conform suprafetei marite (prin includerea spalatoriei); in timp ce mie mi-a revenit 36%, iar chiriasilor ICRAL 10%.

Prima intrebare: cota parte asupra spatiilor comune poate fi instrainata fara cedarea dreptului de proprietate asupra bunului (imobilului) aflat in posesie?
Sunt in fata unui acord intre parti cu cei de la demisol (54%) prin care ei se angajeaza sa imi cedeze o parte sau in totalitate cota lor parte din suprafata podului, in schimbul pivnitei mele, aflate la nivelul demisolului. In acest sens vreau sa gasesc caile legale prin spatiile de folosinta comuna supuse schimbului si acordului intre parti pot trece in proprietate si folosinta exclusiva.

A doua intrebare: trecerea in proprietate a unei parti din spatiul de folosinta comuna poate fi facuta fara implicarea tertului (chiriasul ICRAL cu 10% cota) sau doar cu acordul sau? – mentionez ca in acest moment cei din acest apartament folosesc deja in exclusivitate un spatiu din pod (o camera) aferent sau mai mare decat procentul de 10%.

A treia intrebare ar fi daca procentele din acte pot fi contestate: ironia face ca cei de la demisol sa fie castigati de 2 ori: odata prin anexarea spalatoriei, a doua oara prin obtinerea in acte a 54% din suprafetele cumune, pe motivul unei suprafete largite.

A patra intrebare: ce acte notariale (cadastru, ce fel de contract/intelegere intre parti) trebuie semnate pentru ca schimbul sa fie pe deplin legal si inatacabil ulterior?


Va multumesc,
Razvan Neacsu.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:48, 8 Martie 2010
In discutie fiind vorba despre spatiu apartinand ICRAL,in baza documentelor contactati notar
Pentru cadastru ,in baza documentelor care va atesta calitatea de proprietar ,
puteti demara formalitatile la OCPI
Spatiul aferent ICRAL este de doar 10%, restul este proprietate personala: a mea 36% si a celor de la demisol 54%.
Sunteti organizati ca si entitate juridica ?
Care este statutul juridic al imobilului?
Daca suprafata in discutie nu apartine ICRAL nu se justifica implicarea acestuia
Fara forme legale,in cazuri motivate procentele din acte pot fi contestate,de orice persoana interesata
Pana la cadastru,desfasurati demersurile pentru incheierea documentelor legale,
care sa va ateste calitatea si dreptul legal asupra acestora
Daca este vorba despre parti indivize comune, este nevoie de acordul tuturor coproprietarilor pentru scoaterea unor spatii de sub acest regim si atribuirea lor in proprietate exclusiva. Deci, aveti nevoie si de acordul ICRAL, nu de acordul chiriasului, care are doar un drept de folosinta, nicidecum unul de dispozitie.

Nu suntem organizati ca entitate juridica, este vorba despre 3 familii.

Din cate inteleg este nevoie de acordul ICRALului. Pentru ca acest acord sa fie valabil presupun ca pasii de urmat ar fi:
1. de intocmit un cadastru: in felul acesta presupun ca partile ar putea sti exact pe ce suprafete exact determinate isi dau acordul.
2. de semnare a unui act notarial. Aici urmeaza intrebarea: ce forma de contract statuteaza ca proprietate o suprafata de folosinta comuna - este suficient acordul intre parti sau este nevoie de un alt fel de contract - vanzare-cumparare, schimb, cedare?

Multumesc cu respect.

Alte discuții în legătură

Retrocedari legea 10 stabilire parti comune carmenmadgearu carmenmadgearu Buna ziua, am cumparat recent un apartament dobandit anterior prin legea 112 de catre fostul chirias. In titlul meu - contractul de v/c dintre fostul chirias ... (vezi toată discuția)
Retrocedari legea 10 - stabilire parti comune carmenmadgearu carmenmadgearu Buna ziua, am cumparat recent un apartament dobandit anterior prin legea 112 de catre fostul chirias. In titlul meu - contractul de v/c dintre fostul chirias ... (vezi toată discuția)
Insusirea de catre constructor a spatiilor cu alta destinatie din bloc - abuz sau drept? adila adila Locuiesc intr-un bloc nou in care constructorul cu ocazia dezlipirii, a intabulat pe numele sau toate spatiile cu alta destinatie decat locuinta in scopul de a ... (vezi toată discuția)