avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Insusirea de catre constructor a spatiilor cu alta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Insusirea de catre constructor a spatiilor cu alta destinatie din bloc - abuz sau drept?

Locuiesc intr-un bloc nou in care constructorul cu ocazia dezlipirii, a intabulat pe numele sau toate spatiile cu alta destinatie decat locuinta in scopul de a le vinde (este vorba de uscatorie, birou, pod, sobsol-garaje).
Mentionez faptul ca inca nu avem asociatie de proprietari infiintata.
Doresc sa stiu daca actiunea sa este legala sau este un abuz?
Cel mai recent răspuns: adila , utilizator 12:25, 3 Februarie 2011
In actul de proprietate aveti inscrisa si o cota indiviza din teren sau spatiile comune? Poate ca intabularea a fost facuta de firma care va vandut? Poate ca avea datorii la constructor si i le-a vandut pentru acoperirea aceastora? Sunt multe necunoscute.
Revin cu precizarile solicitate:

1. Dezvoltatorul este si constructorul. El a construit, el vinde.
2. CF-ul colectiv prevedea: locuinta colectiva cu regim de inaltime S+P+2E+pod, cu x apartamente, + 1 birou + 1 uscatorie. (nici o referire la garaje)
3. In urma actul de dezlipire s-a fragmentat locuinta colectiva in p.i.c. (fundatii, elevatii, hol, casa scarilor, acoperis) plus restul spatiilor intabulate pe constructor. Printre acestea si biroul, uscatoria, podul si garajele localizate in subsolul blocului.
4. Actul de vanzare-cumparare cu care am achizitionat apartamentul prevede p.i.c. fara a detalia care sunt acestea. Dupa intabularea pe numele meu, in cf apar partile comune trecute ca: "acoperis, alte spatii comune, casa scarii, holuri".

Si revin la problema mea: Este normal ca dezvoltatorul, constructorul sau cum se mai numeste el sa fie proprietar pe uscatoria, biroul, podul si subsolul cladirii definita in cf drept locuinta colectiva?
Personal nu am mai intalnit o asemenea situatie. Adica cum, cand s-a proiectat blocul, proiectantul a prevazut ca este necesar ca aceasta cladire sa aiba pe langa apartamentele de sine-statatoare (suprafata utila prop. individuala) si acele dependinte (pe care le-ati enumerat) care formeaza suprafata comuna si care in final da "cota-parte indiviza de proprietate" . Ei, de aceea consider ca ce a reusit dezvoltatorul sa faca este o situatie pe care eu nu am mai intalnit-o.
Este necesar sa consultati specialisti in domeniu, sa va uitati cu atentie in contractul de v/c, sa vedeti pe ce ati dat banii, care este procentul cotei-parti indivize de proprietate si cum s-a ajuns la acest procent. Consider ca tot ce ati enumerat dvs. mai sus apartine numai proprietarilor imobilului, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate - in conditiile in care acest lucru este specificat in contractul de v/c.
Pe de alta parte, cum poate cineva sa intabuleze niste spatii intr-un imobil construit special pentru un grup de proprietari ? Acest dezvoltator/constructor poate fi si el proprietar pe unul sau mai multe apatrtamente ceea ce-i da dreptul la cote-parti indivize de proprietate mai mari - adica poate avea un garaj sau mai multe, dar podul nu vad cum l-ar acapara numai el insa acoperisul "il face cadou" celorlalti proprietari. Aceeasi observatie este valabila si in legatura cu biroul si uscatorul...
Daca nu v-ati constituit inca in as. prop., este necesar ca macar sa va constituiti un grup de initiativa care sa va apere interesele, daca nu este prea tarziu!
Multumesc pt. raspuns. In mare parte vad ca aveti acceasi parere cu ceea ce am banuit ca se intampla. Voi apela la un avocat specializat pe astfel de probleme.

Daca tot am deschis acest topic, ar fi interesant sa aflam daca in jurisprudenta exista spete al caror obiect se refera la statutul unui spatiu dintr-o locuinta colectiva - proprietate individuala vs. parte indiviza comuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu cu asociatia de proprietari s.sttefan s.sttefan Buna ziua Detin un garaj la subsolul unui bloc. Vă rog să-mi spuneti daca conform Legii 196 din 2018, art. 35 pct. 1, acest garaj face parte din condomeniu ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de spatiul unde se plateste intretinerea din bloc alinbara alinbara Buna seara! La subsolul blocului construit in 2010 exista o incapere unde care este folosita de asociatia de proprietari pentru depozitarea de materiale si ... (vezi toată discuția)
Acoperis in indiviza comuna sau nu zolidav zolidav As dori sa aflu daca acoperisul blocului unde locuiesc este in indiviza comuna sau nu. Locuiesc la mansarda in ap cu o camera,deasupra se afla un pod ... (vezi toată discuția)