avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare nulitate act juridic de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare nulitate act juridic de expropriere - scutita de taxa de timbru in caz de preluare abuziva perioada 45-90??

Puteti sa-mi confirmati ca actiunile in constatare nulitare acte juridice expropriere (terenuri preluat in baza Legii 187 pt infaptuirea Reformei Agrare si imobil preluat in baza Decretului 92/1950 ) sunt scutite de taxa judiciara de timbru?? (Legea 146/1997, art 15, litera r):

Art. 15. - Sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la:
(...)
r)... cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate abuziv de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989."

Nu stiu 100% daca numai actiunile in revendicare sunt scutite sau si actiunile in constatare nulitate acte juridice daca nulitatea actului juridic se invoca pt exproprierea unui imobil preluat abuziv in perioada 45-90. Banuiesc ca da.

GMG
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2006
c51888, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cabinet Av. Irina Rosulescu , Avocat 12:36, 29 Decembrie 2006
NU sunt scutite actiunile in nulitate a actelor juridice . Stiu ca se plateste o taxa fixa pentru aceasta actiune.
Nu stiu daca ai dreptate si te rog sa fii putin mai concret?!

De obicei taxa se plateste la valoare si expresia concreta din Legea 146/1997: "Sunt scutite TOATE actiunile si cererile referitoare la ... cuprinde pt mine si "actiunea in nulitate a actelor juridice" daca aceasta se introduce de "proprietar sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate abuziv de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989."

Alte pareri?

NU sunt scutite actiunile in nulitate a actelor juridice . Stiu ca se plateste o taxa fixa pentru aceasta actiune.
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2006
c51888, utilizator
Nu stiu daca ai dreptate si te rog sa fii putin mai concret!

De obicei taxa se plateste la valoare si expresia concreta din Legea 146/1997: "TOATE actiunile si cererile referitoare la ... cuprinde pt mine si "actiunea in nulitate a actelor juridice" daca aceasta se introduce de "proprietar sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate abuziv de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989."

Alte pareri?

GMG

Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2006
c51888, utilizator
daca in cadrul actiunii in constatarea nulitatii exista si capat de cerere privind restituirea, consider ca este incidenta scutirea de plata taxei de timbru, pe lit. r)
Potrivit art.3 lit.a1 din legea nr.146/1997, cererile in anularea sau declararea nulitatii unui act juridic se taxeaza cu 12 lei.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare nulitate expropriere imobile - scutita de taxa de timbru in caz de preluare abuziva perioada 45-90?? c51888 c51888 Puteti sa-mi confirmati ca actiunile in constatare nulitare acte juridice expropriere (terenuri preluat in baza Legii 187 pt infaptuirea Reformei Agrare si ... (vezi toată discuția)
Scutire de plata taxei de timbru pt actiune in revendicare andreih8017 andreih8017 art. 15 din legea 146/1997 prevede urmatoarele: \"Sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de ... (vezi toată discuția)
Timbrarea actiunii in revendicare noisette noisette sora mea are de timbrat o actiune in revendicarea unui teren, pe codul civil. ce taxa de timbru va avea ea de platit si cum se stabileste? (vezi toată discuția)