Buna ziua,
Eu beneficiez in prezent de indemnizatie 85 % pt crestere copil ( am un baietel de 1 an si 9 luni ) si sunt insarcinata in 7 luni.
Urmeaza sa nasc la inceputul lunii mai iar baietelul meu implineste 2 ani pe 31 mai.
Doresc sa stiu ce trebuie sa fac dupa data de 31 mai pt a beneficia mai departe de indemnizatie pt al 2 lea bebe,adica de ce acte voi avea nevoie?
Mai doresc as stiu daca si pt al 2 lea bebe voi primii ajutorul pt nastere si trusou si daca pot sa cer de la angajator acel salariu care stiu ca se da ca si ajutor (daca i spun bine ).Precizez ca pt prima nastere nu am solicitat .
Puteti beneficia de indemnizatie si pt al doilea copil. Veti face o cerere la angajator prin care solicitati concediu ingrijire copil incepand cu data de 1 iunie, angajatorul emite o noua decizie de suspendare, (pt al doilea copil). Pt a primi indemnizatia aveti nevoie de o copie dupa cererea prin care solicitati concediu ingrijire copil, decizia de suspendare data de angajator.
Buna ziua,
Eu beneficiez in prezent de indemnizatie 85 % pt crestere copil ( am un baietel de 1 an si 9 luni ) si sunt insarcinata in 7 luni.
Urmeaza sa nasc la inceputul lunii mai iar baietelul meu implineste 2 ani pe 31 mai.
Doresc sa stiu ce trebuie sa fac dupa data de 31 mai pt a beneficia mai departe de indemnizatie pt al 2 lea bebe,adica de ce acte voi avea nevoie?
Mai doresc as stiu daca si pt al 2 lea bebe voi primii ajutorul pt nastere si trusou si daca pot sa cer de la angajator acel salariu care stiu ca se da ca si ajutor (daca i spun bine ).Precizez ca pt prima nastere nu am solicitat .
Multumesc si astept raspuns
Catalina Ciobanu
Pentru a beneficia de cic pentru al 2 lea copil veti face o cerere catre angajator, prin care solicitati intrarea in cic pt al 2 lea copil cu data de 01.06.2010. La cerere anexati certificat nastere copil. Cu o copie de pe cererea aprobata si vizata de angajator pt conformitate cu originalul mergeti la primarie pt a depune actele.
Si pentru al 2 lea copil primiti ajutorul de nastere de la primarie si bani trusou, mergeti la serviciul asist sociala din cadrul primarieipt a depune cererea si actele in acest sens. Pt premiul nastere de la angajator cerere si certificat nastere copil anexat.
Puteti intra in concediul pt.cresterea celui de-al 2-lea copil numai dupa implinirea celor 42 de zile de la nasterea celui de-al 2-lea copil , pana atunci prezentati anjgajatorului certificate medicale de lehuzie (de la data nasterii copilului si pana la 1 iunie cum au precizat utilizatorii anteriori sunt mai putin de 42 de zile calendaristice)
Nastere usoara !
1. Din Norma de aprobare a OUG 148/2005:
Art. 8. -
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura indemnizatie.
2. Asa cum reiese de mai sus, nu mai este nevoie de 42 de zile postnatal. Se face o prelungire a primului CCC pana cand al doilea copil implineste 2 ani.
Concediu postnatal
AlexaAlina
Buna ziua ! Amsieu o nelamurire cu concediul postnatal. Ce se intampla daca nu imi raman 42 de zile din cele 126 alocate concediului prenatal/postnatal dupa ... (vezi toată discuția)