avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... actiunea in anularea hotararii arbitrare, competenta ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

actiunea in anularea hotararii arbitrare, competenta Tribunalului Comercial, complet format din 1 judecator

In cazul unei actiuni in anulare a unei hotarari arbitrare, partea adversa sustine ca aceasta actiune reprezinta o cale de atac. Ca si cale de atac daca este similara apelului atunci completul ar fi trebuit sa fie format din 2 judecatori. Completul nostru este format dintr-un singur judecator. Asta nu duce la anularea hotararii si casarea ei? Ce argumente pot aduce contra , avand in vedere ca respectiva hotarare imi este partial favorabila. De altfel atat actiunea lor in anulare cat si a noastra au fost conexate la o singura cauza.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:14, 20 Decembrie 2006
Competenta de a solutiona actiunea in anulare revine instantei judecatoresti imediat superioare instantei judecatoresti prevazute de art. 342 C.proc.civ. - adica ar fi fost competenta sa judece litigiul in fond, in prima instanta - in circumscriptia careia a avut loc arbitrajul.
Acţiunea în anulare constituie o cale unică de atac ce se poate exercita împotriva hotărârii arbitrale, având conţinut şi efecte similare căii de atac a recursului îndreptat împotriva hotărârilor judecătoreşti.
Pe cale de consecinţă, completul de judecată pentru soluţionarea unei asemenea căi de atac va fi constituit în raport cu nivelul instanţei competente, din numărul de judecători prevăzut pentru judecarea apelului, respectiv din doi judecători.


Competenta de a solutiona actiunea in anulare revine instantei judecatoresti imediat superioare instantei judecatoresti prevazute de art. 342 C.proc.civ. - adica care ar fi fost competenta sa judece litigiul in fond, in prima instanta - in circumscriptia careia a avut loc arbitrajul.
Acţiunea în anulare constituie o cale unică de atac ce se poate exercita împotriva hotărârii arbitrale, având conţinut şi efecte similare căii de atac a apelului îndreptat împotriva hotărârilor judecătoreşti.
Pe cale de consecinţă, completul de judecată pentru soluţionarea unei asemenea căi de atac va fi constituit în raport cu nivelul instanţei competente, din numărul de judecători prevăzut pentru judecarea apelului, respectiv din doi judecători.


din punctul meu de vedere, actiunea in anulare se judeca de un complet format din 3 judecatori, actiunea in anulare fiind o cale extraordinara de atac, ca si recursul.
Impotriva deciziei date in actiunea in anulare se face recurs.;)
În toate cazurile privind hotărârea arbitrală, acţiunea în anulare formulată potrivit art. 364 C.proc.civ. se judecă în completul prevăzut pentru judecata în primă instanţă, iar recursul se judecă în completul prevăzut pentru această cale de atac.
ieri uitandu-ma pe o culegere de juristprudenta, am constatat ca rationamentul meu este aproape corect.
CCJ (cum era denumita atunci) prin decizia nr. V/2001 a camerelor reunite, au decis ca actiunea in anulare se judeca in complet de recurs:))

Alte discuții în legătură

Litigiu contract vanzare cumparare guvernat de curtea de arbitraj comercial de pe langa ccir robuclr robuclr Cumparatorul vrea sa renunte la cumpararea unui echipament pentru care a platit doar o parte din avans. Am raspuns deja unei invitatii la sediul sau pentru a ... (vezi toată discuția)
Conventie arbitrala draganoiu draganoiu intr-un contract comercial este inclusa o clauza cu urmatorul continut : " orice problema tehnica aparuta intre parti se va solutiona prin intelegerea ... (vezi toată discuția)
Actiune in anulare a hotararii arbitrale ravul ravul Cui apartine competenta de solutionare a actiunii in anulare a hotararii arbitrale: Tribunalului sau Tribunalului comercial? Multumesc! (vezi toată discuția)