avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Litigiu contract vanzare cumparare guvernat de Curtea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Litigiu contract vanzare cumparare guvernat de Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa CCIR

Cumparatorul vrea sa renunte la cumpararea unui echipament pentru care a platit doar o parte din avans.
Am raspuns deja unei invitatii la sediul sau pentru a gasi o cale de solutionare amiabila.
Dupa calcularea costurilor generate de importul echipamentului si a celor legate de modifiacarea acestuia precum si de gasirea unui alt client am constatat ca aceste costuri nu sunt acoperite de avansul platit.
ca urmare am comunicat Cumparatorului disponibilitatea de a livra echipamentul in conditiile contractulae precum si costurile afrenete renuntarii acestuia de a mai achizitiona acest echipament.
in contract este stipulat ca:
Legea aplicabilă. Litigiile
- Prezentul Contract este guvernat de legea română.
- Orice dispută dintre Părţi rezultată sau având legătură cu prezentul Contract, va fi soluţionată în mod amiabil sau, în caz de eşec, de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, în conformitate cu regulile de arbitraj ale acesteia. Limba arbitrajului va fi limba română, iar locul arbitrajului va fi Bucureşti.
Cumparatorul ma invita din nou la sediul sau in baza art 720 Cod civil pentru a stabili returnarea avansului.
1.Ce implicatii poate avea declinarea invitatiei.
2.Pot solicita ca intalnirea sa aibe loc la sediul vanzatorului9avand in vedere respectarea unei alternari a locului de desfasurare a intalnirilor)
3.Conform contractului am emis factura de avans (neplatita integral) care genereaza penalitati la intarziere plata .In contract sunt agreeate diverse termen de plata care sunt deja scadente si care genereaza si ele penalitati la intarziere plata.Pentru aceste scadente nu au fost emise facturi fiscale , avand in vedere ca inca nu a fost stinsa prima obligatie de plata.
Ce cai legale de atac pot urma pentru a obtine penalitatile la intarzire plati?
In cazul in care nu se ajunge la un mod de solutionare pe cale amiabila ma pot adresa si instantelor judecatoresti?
In cazul arbitrajului camerei de comert cine plateste costurile implicate?
Poate fi contestata decizia Curtii de arbritraj si unde?
Multumesc anticipat
CL
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:54, 23 Aprilie 2010
in primul rand, bunul va fost restituit? daca da, aveti posibiitatea de a cere rezilierea contractuui pentru nerespectarea obligatiilor sub rezerva achitarii celor deja scadente.. in ceea ce priveste curtea de arbitraj, daca apelati la ea nu mai este necesar sa apelati si la instantele de judecata
Bunul nu a fost livrat
va fi livrat in termen de x saptamani de la ideplinirea obligatiei suspensive de plata a tuturor platilor agreeate conf contract(conditie neindeplinita inca de Cumparator)
[ link extern ]

Hotararea arbitrala poate fi desfiintata numai prin actiune in anulare pentru motivele prev de art. 364 c. proc. civ.

Competenta de solutionare a actiunii in anulare revine instantei judecatoresti imediat superioare instantei care, in lipsa conventiei arbitrale, ar fi fost competenta sa judeca litigiul in fond, in prima instanta. (altfel spus, Tribunalul Bucuresti sau Curtea de Apel Bucuresti, in functie de valoarea obiectului litigiului).

Calea de atac impotriva hotararii instantei judecatoresti cu privire la actiunea in anulare este recursul.

Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza compromisorie CI Ioana Butan CI Ioana Butan Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza ... (vezi toată discuția)
Conventie arbitrala draganoiu draganoiu intr-un contract comercial este inclusa o clauza cu urmatorul continut : " orice problema tehnica aparuta intre parti se va solutiona prin intelegerea ... (vezi toată discuția)
Solutionare litigii: tribunal sau curtea de arbitraj a reg. comertului brebone brebone Buna ziua, Comunitatea dvs. online cred ca este singura in masura sa ma lamureasca asupra unei zvonistici pe care o intalnesc de ceva vreme cu privire la ... (vezi toată discuția)