avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Mod aplicare hotarire
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Mod aplicare hotarire

Am urmatoarea intrebare:
O hotarire de consililu local care aproba o anume taxa locala ,poate opera retroactiv? Adica se poate percepe si incasa aceasta taxa inaintea adoptarii hotaririi si expirarii termenului de atac in contencios adm. si avizarea de catre Prefectura?
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 08:40, 5 Martie 2010
In Romania nu opereaza retroactivitatea legii in materie civila.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
sca baloisibaloi, Avocat
qwerta a scris:

Am urmatoarea intrebare:
O hotarire de consililu local care aproba o anume taxa locala ,poate opera retroactiv? Adica se poate percepe si incasa aceasta taxa inaintea adoptarii hotaririi si expirarii termenului de atac in contencios adm. si avizarea de catre Prefectura?

Nu, nu este legal. Practic...este un abuz,si intra sub incidenta codului penal. :)
Neretroactivitatea legii este principiu de drept,deci masura este abuziva si vadit ilegala.
Deci aceasta taxa a inceput sa fie incasata din 18 ianuarie 2010 ,hotarirea a fost adoptata in 28 .01.2010 si avizata de prefectura vre-o 20 zile mai tirziu .Pe toata aceasta perioada sa incasat taxa motivindu-se ca tot e o taxa anuala si nu conteaza data emiterii si intrararii in vigoare a hotaririi
Taxa anuala...pentru ce? Oricum ar fi, tot ilegal este...ca si impozitul pe masini/terenuri/etc, tot anuale sunt, dar se platesc proportional cu perioada din care a intrat in posesia persoanei care face declaratia de impunere.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa depunere cerere oferta de vanzare extravilan ddamianelena@yahoo.com ddamianelena@yahoo.com La Primaria pe raza careia avem teren ne taxeaza 1% Din valoarea de vanzare teren ca taxa de depunere a ofertei de vanzare ,de mentionat ca nu este impozitul ... (vezi toată discuția)
Probleme cu prefectura si cu primaria LISONELTA300 LISONELTA300 O primarie a emis o hotarare privind taxele si impozitele locale, pe care nu vrea sa mi-o trimita prin posta. Am facut cerere la Prefectura sa-mi trimita ... (vezi toată discuția)
Salubrizare fidelia22 fidelia22 Buna ziua, Daca exista posibilitatea sa nu platesc in doua locuri salubritatea.,adica la doua adrese diferite?Cum procedez?(Primaria spune ca trebuie platit ... (vezi toată discuția)