avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Retragere sume din alte rezerve ca dividende ?????
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Retragere sume din alte rezerve ca dividende ?????

In urma cu 4 ani, contabilul a repartizat profitul de la sfarsitul exercitiului financiar in ct 106.8 - alte rezerve. Administratorul doreste acum transferul acestei sume la dividende . Este posibil acest fapt ?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 14:54, 5 Martie 2010
in principiu se poate, dar trebuie sa existe o decizie a adunarii actionarilor care sa dispuna ca acele sume sa fie repartizate pe dividende. Insa in momentul in care faci operatiunea nu uita sa platesti si impozitul chiar daca acestea nu au fost ridicate.(e penal)
laur67
maria2010 a scris:

In urma cu 4 ani, contabilul a repartizat profitul de la sfarsitul exercitiului financiar in ct 106.8 - alte rezerve. Administratorul doreste acum transferul acestei sume la dividende . Este posibil acest fapt ?

Ar fi bine ca mai intai administratorul sa convoace adunarea generala, iar aceasta sa hotarasca cum se repartizeaza. Chiatr daca in practica "contabilul a repartizat" legal AGA a decis.
Este bine si pentruc ontabil sa aiba inainte asemenea decizii. El trebuie sa le puna in aplicare, nu sa intrebe daca este legal sau nu ; asta este "afacereza" administratorului.
Multumesc frumos domnilor. Eu sunt nou angajata la aceasta firma si incerc sa rezolv in masura legalitatii solicitarile administratorului, de aceea as mai avea rugamintea de a-mi furniza si articolele legale pt a fi introduse in Decizia ce va fi emisa .
Legea 31/1990
Art. 191 - 196^1
revin ,
se pare ca odata facuta acea operatiune nu se mai poate reveni asupra ei, adica acea suma nu poate fi folosita decit pentru acoperirea pierderilor din anii urmatori.
teoretic daca aceste sume nu au fost folosite, adica nu ati inregistrat pierdere in aceasta perioada, administratorul isi poate asuma raspunderea pentru o asemenea operatiune dar s-ar putea ca la un control aceasta sa nu stea in picioare1!
laur67

Alte discuții în legătură

Soldul contului 117 elkecri elkecri Buna, In ianuarie 2010 am facut nota contabila 121= 117 1500 lei, acum in ianuarie 2011 in soldul creditor al contului 117 am 1500 lei.Trebuie sa ii ... (vezi toată discuția)
Repartizare in dividende? rodia rodia Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve? Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006. Acum exista ... (vezi toată discuția)
Dividende BICOS BICOS Pot repartiza acum, la iulie 2012, pe dividende ,o suma din rezerve?profitul anului 2011 l-am repartizat pe rezerve.Va rog , daca se poate sa-mi spuneti care ... (vezi toată discuția)