In urma cu 4 ani, contabilul a repartizat profitul de la sfarsitul exercitiului financiar in ct 106.8 - alte rezerve. Administratorul doreste acum transferul acestei sume la dividende . Este posibil acest fapt ?
Am studiat art 22 din Codul fiscal + normele metodologice si OMFP 3055 / 2009 si nu este mentionat ca nu se poate revenii in anii urmatori .
Deoarece suma inreg in ct 106.8 in anul 2006 pt 2005 nu provine din surplusul reevaluarii sau din facilitati fiscale , la care adaug faptul ca alte rezerve provin din profitul net , in momentul modificarii destinatiei nu este impozabila si nu este interzisa trecerea in dividende - cf art 22 CF.
Referitor la functiunea contului 457 corelat cu 117 este prevazut astfel :
Contul 457 "Dividende de plată"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa dividendelor datorate acţionarilor/asociaţilor corespunzător aportului la capitalul social.
Contul 457 "Dividende de plată" este un cont de pasiv.
În creditul contului 457 "Dividende de plată" se înregistrează:
- dividendele datorate acţionarilor/asociaţilor din profitul realizat în exerciţiile precedente (117).
Fiind vorba de profitul realizat in exercitiile anterioare si doar modul de repartizare fiind diferit se poate face o similitudine in interpretare intre cele doua conturi ?
Cum societatea a fost pe intreaga perioada pe profit , neexistand posibilitatea acoperirii contabile cu aceasta suma si administratorul are nevoie urgenta de aceasta suma, as preconiza ca posibile inregistrari contabile urmatoarele variante:
1) 106.8 = 457
2 ) 106.8 = 117
117 = 457
Statul in nici un fel nu este prejudiciat , deoarece va achita impozitul pe dividende si nu este o prevedere expresa privind impozibilitatea revenirii din 106.8 in 117 sau 457 .
Gresesc ?
Repartizarea profitului de acum 4 ani, s-a facut pe baza hotararii AGA (Legea 31/1990 art. 194 alin. 1 lit. a).
Pentru a modifica repartizarea profitului, in sensul repartizarii acestuia pe dividende in loc de rezerve, trebuie atacata hotararea initiala a AGA. Aceasta hotarare trebuia atacata in termen de 15 zile de la data la care asociatul a luat cunostinta de aceasta hotarare (Legea 31/1990 art. 196 coroborat cu art. 132 alin. 2)
Din punct de vedere contabil, OMFP 3055/2009, prevede:
8.9.3. Alte rezerve
(5) Alte rezerve neprevăzute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau în alte scopuri, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale.
Din punct de vedere fiscal: "Statul in nici un fel nu este prejudiciat , deoarece va achita impozitul pe dividende..."
Daca profitul se repartiza de la bun inceput pe dividende, statul incasa acum 4 ani impozitul aferent, chiar daca dividendele nu se plateau.
Trecand rezervele de acum 4 ani pe dividende, exista riscul ca la un control sa se considere ca termen de plata al impozitului pe dividende, data de 31.12. a anului urmator repartizarii profitului. Asta inseamna majorari.
Dar nu cred ca se poate face aceasta operatiune, avand in vedere prevederile legii 31/1990 pe care le-am mentionat mai sus.
Sa zicem ca pe 01.03.2007, AGA a hotarat repartizarea profitului din 2006 pe "alte rezerve".
Pentru a schimba repartizarea profitului, aceasta hotarare trebuia atacata in termen de 15 zile (15.03.2007).
Ori noi suntem acum in 2010...
Mai este o problema:
In anul 2006, sa zicem erau 2 asociati. Profitul din 2006 nu a fost repartizat pe dividende.
In anul 2008, unul din asociati iese din firma. Nu poate emite pretentii la dividendele aferente profitului din 2006, deoarece acestea nu exista. Profitul realizat in 2006 se afla trecut la rezerve.
In anul 2010, asociatul ramas, "muta" suma de la rezerve pe dividende. Deci asociatul ramas va ridica ca dividend si suma care s-ar fi cuvenit celuilalt asociat, daca profitul ar fi fost repartizat de la bun inceput pe dividende.
Mie nu mi se pare normal.
Dividende
BICOS
Pot repartiza acum, la iulie 2012, pe dividende ,o suma din rezerve?profitul anului 2011 l-am repartizat pe rezerve.Va rog , daca se poate sa-mi spuneti care ... (vezi toată discuția)