avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... am o problema cu liftul...pls help!!!!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

am o problema cu liftul...pls help!!!!

Buna seara.
Locuiesc de 1 an intr-un bloc cu 6 etaje, prevazut cu lift. pe scara mea nu functioneaza de vreo 7-8 ani din cauza cuiva care a furat nu stiu ce piese de la el....si pana acum nu s-a gasit nici o solutie sa se repare din cauza ca reparatia costa prea mult.
Acum s-a gasit o solutie :sa plateasca toata scara 500 lei pe luna adica... 20-25 lei de fiecare apartament(sunt 20 apt,nu se pun apt de la et1,la parter nu sunt apt). Din cei 20....3 nu sunt deacord.
Din aceasta cauza administratora nu vrea sa dea drumul la lucrare.
Am citit si legea 230/2007 si H nr. 1588 din 19/12/2007 dar nu imi pot da seama cum ii pot constrange pe cei 3 sa plateasca sau care este metoda de rezolvare a acestei probleme.(daca majoritatea decide as vrea sa stiu)
Va rog foarte mult , amabil si insitent sa ma ajutati. Multumesc anticipat
P.S.: locuiesc la etajul 6.
Cel mai recent răspuns: sly82 , utilizator 11:22, 6 Martie 2010
Imi imaginez calvarul prin care treceti!
Daca cei 3 care nu doresc sa participe la cheltuieli locuiesc la parterul imobilului , atunci efectiv nu aveti cum sa-i obligati sa plateasca!
multumesc pentru amabilitatea de ami raspunde: din cele trei persoane 1 locuieste la etajul 5, unul la 3 si ultimul la 2. la parter nu sunt apartamente, iar cei de la etajul 1 nu au fost pusi in calcul la plata.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
sly82, utilizator
Reparatia liftului chiar daca este foarte costisitoare si o putem asimila cu inlocuirea liftului, se suporta de toti proprietarii indiferent de etajul unde locuiesc.
Hotararea se ia cu majoritatea voturilor in adunarea generala sau pe baza de tabel cu semnatura.
Cei de la parter sau etajul 1 pot fi scutiti numai de plata energiei electrice consumata de lift tot cu aprobarea adunarii generale. Dar nimeni nu este scutit de plata cheltuielilor de reparatie si intretinere a partilor si instalatiilor comune din scara respectiva, asa cum este si liftul. Proprietarii suporta aceste cheltuieli chiar daca nu locuiesc acolo, chiar daca apartamentul este gol.
Costurile lucrarilor de reparatie sau inlocuire a liftului se repartizeaza pe cota parte indiviza, care este calculata in functie de suprafata utila a apartamentelor.
Gasiti aceste precizari in legea 230/2007 si in normele de aplicare.
multumesc mult din suflet.....doream sa stiu cadrul legal....normele de aplicare a legii....si sper sa reusesc sa rezolv problema.
sly82 a scris:

multumesc mult din suflet.....doream sa stiu cadrul legal....normele de aplicare a legii....si sper sa reusesc sa rezolv problema.
hg 1588/2007 :
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna
fiind o cheltuiala pe cota-parte indiviza de proprietate este o cheltuiala obligatorie pentru toti proprietarii, iar cei 3 sint obligati sa plateasca conform cotei aferente
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Lift rebell_rose rebell_rose Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: Intr-o asociatie de proprietari ( o singura scara de bloc cu 14 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)