avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lift

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: Intr-o asociatie de proprietari ( o singura scara de bloc cu 14 apartamente) infiintata acum 2 ani, liftul din dotare nu a fost pus in functiune deoarece apartamentele de la ultimul etaj nu au fost vandute. In ultima perioada s-au vandut si acele apartamente si s-a cerut punerea in functiune a liftului de urmatorii proprietari: etaj 1- 3 apartamente din 4 sunt deacord, etaj 2- 3 apartamente din 4 sunt de acord, etaj 3- 2 apartamente din 2 sunt de acord. Persoanele care nu doresc punerea in functiune nu vor sa plateasca cota care le revine. Intrebarea mea este urmatoarea: exista specificat in lege ceva legat de functionarea liftului? Daca blocul are lift nu ar trebui sa fie pus in functiune? ce este de facut in cazul meu si cum pot sa-i lamuresc pe cei care nu doresc punerea in functiune a liftului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: rebell_rose , utilizator 12:22, 16 August 2011
In lege se specifica faptul ca proprietarii de la parterul blocului nu sunt obligati sa plateasca cota de energie electrica aferenta liftului intrucat nu se folosesc de acesta .
pentru detalii suplimentare vezi : Legea 230/2007 si HG 1588/2007
[ link extern ]
Ascensorul face parte din proprietatea comuna a proprietarilor (inclusiv a celor de la parter).
Ca element de proprietate comuna el trebuie sa fie functional.

La intretinerea si reparatia lui trebuie sa participe toti proprietarii, indiferent de pozitia apartamentului lor, repartizarea cheltuielilor facandu-se pe cota-parte indiviza.

Gasiti specificatii legate de ascensor in HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, Sectiunea a 4-a, cu precadere in art.44.
Textul acestei HG il gasiti in al doilea topic din sectiunea nostra Documente specifice asociatiilor de proprietari.

Deci proprietarii nu se intreaba, asa cum nu se intreaba daca e de reparat terasa sau de reparat infrastructura de tevi. Reparatiile, punerea in functiune, se face, nu se discuta. Se fac discutii asupra imbunatatirilor, dar nu asupra functionarii celor din proiect si necesare.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)
Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)
Obligatiile locatarilor ILONI ILONI Buna ziua, numele meu este Carmen, si as avea o nelamurire, in caz ca ma poate ajuta cineva, concret indicandu-mi o lege, in acest sens. As dori sa stiu, daca ... (vezi toată discuția)