Buna numele meu este Sofiean Ioan, sunt nascut in data de 11.02.1958 am lucrati 33ani si2 luni din care 19 ani si 10 luni de grupa 1a dar pentru reducere mi se iau in considerare doar 18 ani nu reusesc sa aflu de ce nu se iau in considerare anul si cele zece luni si daca se poate face ceva in astfel de cazuri.Multumesc .
Reducerea vârstei standard de pensionare aferentă perioadelor lucrate în grupa I de muncă se face în prezent în baza art. 167^1 şi a Tabelului nr. 4 din Legea 19/2000. Această reducere se operează corespunzător stagiului în grupa I sub formă de ANI ÎMPLINIŢI.
Pe de altă parte, Tabelul nr. 4 din lege prevede reduceri aferente unor tranşe de stagiu, din doi în doi ani. Pentru 19 ani şi 10 luni de grupa I se poate acorda (cfm. acestor prevederi legale) doar reducerea aferentă anilor împliniţi, aşa cum se regăseşte în tabel, adică cea corespunzătoare la 18 ani împliniţi. (următoarea tranşă de reducere ar necesita 20 ani împliniţi, pe care nu-i aveţi).
Deci: aşa sunt prevederile legale în vigoare, calculul este corect.
Buna,acesta a fost raspunsul pe care il cautam multumesc foarte mult.
As mai avea o nedumerire daca se poate sa ma lamuriti, grupa speciala care se da acum este echivalenta cu grupa 1a ?
Activitatea desfasurata in conditii speciale nu este decat partial echivalenta activitatii desfasurate in grupa I de munca, anterior datei de 01.04.2001. Numai ceea ce este reglementat prin art. 20 din Legea nr. 19/2000 inseamna "locuri de munca in conditii speciale".
Art. 20 - (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
c) aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;
d) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 2.