Am primit somatie de executare silita pentru un credit de nevoi personale fara garantie. Pot contesta ? Ce mi se poate executa. Am debit 46000 lei si 700 lei salariu.
Am o proprietate. Se poate executa fara alt proces ? O pot instraina ?
Buna ziua !
In conformitate cu prevederile art. 399 , al.(1) c.p.c. impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. Conform aliniatului (3) al aceluiasi articol din c.p.c.," in cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac".
Executarile se vor efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
Cu stima !
Executarea se poate face atat prin poprirea asupra veniturilor salariale in proportie de 1/3 din acestea, iar daca mai aveti si alte popriri in limita a 1/2, dar executarea se poate face si asupra bunurilor mobile si imobile. Creditorul poate sa inscrie in cadrul executarii silite o somatie de plata si atunci sansele sa-l vindeti sunt reduse.
Contractele de credit reprezinta titluri executorii si prin urmare nu mai este necesar un proces.
Puteti instraina proprietatea atat timp cat nu exista o interdictie de vanzare.