avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Studenta ce primeste indemnizatia pt cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Studenta ce primeste indemnizatia pt cresterea copilului poate lucra part-time

Va rog f mult daca mi-ati putea spune daca inchei un contract de colaborare cu o firma de asigurari (job part-time) pot sa mai primesc si indemnizatia pentru cresterea copilului.Tin sa mentionez ca sunt studenta la cursurile de zi.Tot am citit forumul si am vazut ca se poate pentru cei in somaj sa presteze servicii contra valorii salariale de maxim 500ron/luna.Intrebarea mea este daca exista vreo lege care sa-mi permita sa lucrez si eu part time daca pe contactul de colaborare mi-ar scrie un salariu de maxim 500Ron/luna.
Am vazut aceasta lege si ma gandeam ca poate exista vreun articol sau vreo OUG care sa permita sa lucram cateva ore pe sapt sau pe luna.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

3. La data actuala indicatorul social de referinta este de 500 lei.
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:26, 5 Martie 2010
sincer, nu stiu ce lege permite somerului sa lucreze legal in limita a 500 lei astfel incat sa obtina si somaj in acelasi timp! cred ca e o confuzie la mijloc...iar in ceea ce priveste contractul de munca cu timp partial, se refera la un contr indiv de munca, nu de colaborare cum gresit se interpreteaza frecvent si nu este permis sa lucrati nicio ora pe luna atata timp cat luati indemnizatie pt cresterea copilului.
Incheierea de contract de orice fel,are consecinta legala intrerupere acordare somaj
La pagina 37 am vazut o discutie conform careia reiese ca o persoana care este in somaj poate lucra part time,dar venituri lunare sa nu fie mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare (500 Ron).
Eu nu sunt in somaj,ci primesc indemnizatie pentru cresterea copilului.
Multumesc frumos
Cocainaa:
Textele de lege specificate de dvs. se refera la someri indemnizati. Dvs. sunteti in CCC pana la 2 ani si nu vi se aplica acesta lege.

brendissima:
Legea 76/2002 permite somerului indemnizat sa obtina venituri pana la 500 lei pe luna dar nu din contracte individuale de munca ci din activitati autorizate, as cum sunt definite in lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot lucra legal pe perioada somajului fara a pierde indemnizatia?! Angelinne Angelinne Mentionez ca momentan sunt in somaj si as dorii sa merg intr-un centru spa sa lucrez citeva ore pe luna si as dorii sa stiu ce modalitate legala as avea de ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborator- somaj kinga79 kinga79 Buna, sunt somera, pot sa inchei un contract de colaborator fara sa pierd indemnizatia? O alta intrebarea: acest contract de colaborator, va fi considerat ... (vezi toată discuția)
Somer, dar cu contract de colaborare? roxxanaluk roxxanaluk ajutati-ma cu o informatie: o persoana care beneficiaza de indemnizatie de somaj mai poate lucra part-time cu 1 contract de colaborare de 1 ora pe ... (vezi toată discuția)