avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care ar fi cotele?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care ar fi cotele?

buna ziua!
din cate stiam...daca pe actul de proprietate al unui apartament sunt trecuti ambii soti, in cazul in care unul din cei doi decedeaza si mai au si 5 copii.....cotele nu ar trebui sa fie: jumatate sotiei plus sfertul din jumatatea sotului iar celalalt sfert sa se imparta intre copii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:07, 8 Martie 2010
5/8 sotia supravetuitoare si 3/8 copii din tot apartamentul... asta inseamna ca jumatatea celui decedat se imparte in 4 parti (sferturi) din care sotia primeste un sfert si copii 3 sferturi
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
Jumatatea de apartament ramasa de pe urma sotului decedat se imparte intre mostenitori , adica: sotul ramas in viata, si copii, pentru ca pe cealalta jumatate de aprtament, sotul supravietuitor este deja proprietar, fiind bun cumparat in timpul casatoriei.
:)va multumesc...da...aveti dreptate...un sfert sotiei si trei sferturi copiilor din jumatatea sotului...iar cealalta jumatate este oricum a sotiei.
daca va mai pot intreba ceva.....ce act este necesar sa se faca pentru ca mama sa cedeze jumatatea ei doar pentru doi copii..care au mai ramas in casa si acest act sa nu poata fi atacat?ar mai trebui despagubiti ceilalti frati odata ce au partea din acele 3 sferturi?
ma gandisem la un contract de vanzare- cumparare cu clauza de ingrijire....dar...ar fi ok...asa?
mamei i-a mai fost propusa si varianta contractului de vanzare cumparare....s-a speriat..a zis...mama...dar daca voi ma veti da afara? Doamne -fereste nu a fost vb si nici nu este vb de asa ceva.....cei doi copii vor sa faca acest lucru deoarece au investit o suma importanta in acel apartament si nu li se pare corect sa trebuiasca sa mai imparta si cu ceilalti in conditiile in care ceilalti trei au fiecare casele lor iar cei doi...care stau in casa nu au alt imobil in proprietate!
Va multumesc inca o data:-)
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2010
alyna_7, utilizator
"Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de ingrijire" este o idee buna, se numeste contract de intretinere, in care vanzatorul nu primeste un pret in bani, ci intretinere ( ingrijire, alimente etc.) de la cumparator, pe perioada restului vietii.
Nu poate fi atacat de ceilalti mostenitori dupa decesul mamei, e si mama linistita ca nu o da nimeni afara, ba din contra, exista obligatia de intretinere.
buna ziua.
contractul de intretinere este cel mai indicat in cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Cristi Cristi Cristi Cristi Buna,as dori o informatie,cum se imparte un apartament cu 3 camere la 2 frati,mama celor doi frati traieste inca,tatal nu,tatal a lasat partea lui unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Mostenire cosmina84 cosmina84 mama mea vrea sa imi lase mie partea ei din proprietatiile pe care le detine impreuma cu tatal meu. cum se procedeaz, ce trebuie sa facem?sper ca m-am exprimat ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)