mama mea vrea sa imi lase mie partea ei din proprietatiile pe care le detine impreuma cu tatal meu. cum se procedeaz, ce trebuie sa facem?sper ca m-am exprimat cum trebuie.
poate un contract de vinzare cumparare, un contract de vinzare cumparare cu clauza de intretinere, o donatie, v-ar avantaja... luati legatura cu un avocat, care stiind situatia de fapt si drept poate sa va ajute.
nu mai am frati, dar dupa moartea mamei tatal mau are dreptul la jumatate din partea ei si eu la cealalta jumatate atunci el va avea trei sferturi si eu un sfert si ea vrea sa imi ramna mie toata partea ei, el sa nu aiba dreptul la nimic din partea ei.sper ca m-am facut inteleasa.
Va multumesc pt raspuns
Sotul supravietuitor nu va avea trei sferturi, ci 5/8, si dvs. 3/8 ( in procente 62,5% fata de 37,5%).
Oricum...
Trebuie sa mentionam existenta dreptului sotului supravietuitor la rezerva succesorala. Daca mama dvs. doreste sa instraineze jumatatea ei, e clar ca se incalca rezerva tatalui dvs., deci el ar putea ataca orice act, inclusiv cel de vanzare-cumparare, sub aspectul simulatiei.
Exista posibilitatea incheierii unui contract de intretinere, care nu poate fi atacat. Acesta este un contract de vanzare-cumparare, in care vanzatorul nu primeste un pret in bani, ci intretinere ( alimente, ingrijire etc.) pt. restul vietii sale, de la cumparator.
Acum, nu stiu daca se poate face un act de dispozitie asupra unei jumatati indivize, ideale dintr-o comuniune de bunuri. Trebuie sa ne ajute colegii daca se poate.
Sau intrebati un notar.
Mostenire
cristinakadar
Buna ziua,
mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cotele?
alyna_7
buna ziua!
din cate stiam...daca pe actul de proprietate al unui apartament sunt trecuti ambii soti, in cazul in care unul din cei doi decedeaza si mai au ... (vezi toată discuția)