dana-bianca a scris:
Vreau sa deschid un atelier de croitorie cu vanzare.Nu am calificarea necesara chiar daca ma pricep foarte bine, vreau sa stiu cum pot face acest lucru legal chiar si cu angajati ,nu stiu pf,srl sau alta forma....
Buna ziua,
Exista calea recunoasterii unor calificari (aptitudini, competente) pentru care nu exista studii atestate.
În conformitate cu art. 31 din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor şi art. 2 si 4 din Metodologia certificării formării profesionale a adulţilor, furnizorul de formare profesională autorizat poate elibera următoarele tipuri de certificate:
a) pentru programe de calificare sau recalificare, certificat de calificare profesională;
b) pentru programe de iniţiere, perfecţionare, specializare, precum şi la absolvirea fiecărui modul, în cazul programelor de formare profesională structurate pe module, certificat de absolvire.
Certificatele de calificare profesională sau de absolvire se eliberează însoţite de o anexă denumită ,,Supliment descriptiv al certificatului", în care se precizează competenţele profesionale dobândite.
Există şi o situaţie când certificatele de calificare/absolvire se eliberează neînsoţite de Suplimentul descriptiv. Este vorba despre programele de formare profesională care au fost autorizate fără să existe standard ocupaţional sau standard de pregătire profesională şi furnizorii de formare profesională sunt obligaţi să solicite de la CNFPA asistenţă metodologică în vederea elaborării lui.
Pentru o perioadă de 9 luni, timp în care furnizorii de formare profesională trebuie să realizeze şi să supună aprobării CNFPA standardul ocupaţional respectiv, aceştia vor putea organiza programe de formare profesională, absolvenţilor eliberându-li-se însă certificate cu recunoaştere naţională, neînsoţite de suplimentul descriptiv.
Vezi:
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/art...