Codul penal pedepsește la Art. 271: Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
(2) Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă ori parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte prin ameninţare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranţă prevăzute în art. 112 lit. c), d) şi g), se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(5) Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevăzute în art. 714 şi art. 715 alin. 2, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Este chiar atat de greu sa puneti intrebarea la obiect? Binenteles ca si in civil produce consecinte.Dar ca sa primiti un raspuns exact si intrebarea trebuie sa fie la fel.#-o
Scuze respectuoase! Care este consecinta in cazul in care printr-o sentinta una dintre parti ,care a avut castig de cauza cu conditia ca in trei zile sa achita o cautiune , dar aceasta nu face plata nici in peste o sute de zile? In acest caz sentinta devine inoperanta sau si in acest caz este valabila ?Mai concret ceea ce s-a decis , s-a pronuntat , devine nul, pierzandu-si efectele .Prin insasi clauzele impuse prin dispozitiv de catre instanta.