avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu de crestere copil

Am nascut pe 30 dec 2009, nu am avut inainte de naste nici o zi de concediu de nastere. Dupa nastere stiu ca trebuie sa uzez minim 42 de zile de concediu de maternitate, in prezent sunt in a 64 zi de concediu de maternitate. In acest moment pot depune dosarul pentru crestere copil si a beneficia de indemnizatia de crestere sau este obligatoriu sa uzez cele 126 de zile? Va multumesc, cele lege clarifica acesta speta?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:36, 6 Martie 2010
www.avocatnet.ro/content/art...

Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.(minim 42 zile concediu maternitate)

Pe perioada concediului, contractul individual de munca este suspendat (conf.art.49 Codul Muncii), ca urmare a intreruperii temporare a prestarii muncii, fiind suspendata plata salariului de catre angajator.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei (RON), iar incepand cu 1 ianuarie 2009 exista posibilitatea de a opta intre o indemnizatie de 600 de lei lunar sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni (conform legii 257 din 31.10.2008)

Conditii cumulative: este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.
Conform art. 24 al OUG 158/2005, concediul de maternitate este alcătuit din două părţi: concediul pentru sarcină (prenatal) şi concediul pentru lăuzie (postnatal).

Având în vedere că legiuitorul a stabilit că:

* durata concediului de maternitate nu poate fi mai mare de 126 de zile calendaristice (art. 23 al. 1 din OUG 158/2005),
* durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie este 42 de zile calendaristice (art. 24 al. 2 din OUG 158/2005),
* cele două concedii (pentru sarcină şi lăuzie) se pot compensa între ele,
Daca este mai avantajos pentru dvs. puteti depune dosarul pentru CIC pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)
Concediu maternal? - contract part-time 4 ore P-Amalia P-Amalia Intrebarea mea este daca un angajat beneficiaza de concediu maternal atata timp cat are un contract part time de 4 ore/zi? Daca da, cum se calculeaza acesta? (vezi toată discuția)
Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)