avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune complicata

Buna ziua,

Va rog sa-mi dati un sfat in problama pe care o am eu si mama mea:
1) tatal meu vitreg (recasatorit cu mama mea), în prima sa casatorie a înfiat un copil care, la divort, a ramas în grija fostei sale sotii. S'a rupt orice legatura cu acest copil, nu cunostem nici numele si nici adresa sa.
2) Dupa decesul tatalui meu vitreg se pune problema succesiunii, cine are drepturi, copilul înfiat (din prima casatorie) si sotia supravietuitoare (din a doua casatorie) ? cum sa procedam în absenta copilului? i se poate rezerva partea sa si cum?
3) Pentru a complica situatia, tatal meu vitreg a avut o sora, în ce masura aceasta intervine la succesiune si mai ales în situatia în care încercarile noastre de a gasi copilul înfiat nu dau rezultat?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: coser , utilizator 21:00, 6 Martie 2010
Buna ziua !
La succesiune vin sotul supravietuitor ( adica sotia din cea de- a doua casatorie) si copilul infiat. In acest caz sotia mosteneste o patrime iar fiul trei patrimi( art.1, al.(1), lit.a) din legea 319/ 1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor).
Vorbiti de o sora a tatalui. Aceasta este inlaturata de la mostenire, daca tatal vitreg are copii legitimi( in aceasta categorie intra si copii infiati ).
Cu stima !
Multumesc pentru raspuns domnului zaharia, as vrea totusi sa-mi precizati cum sa procedam in situatia in care nu reusim inca sa dam de urma copilului infiat. Stiu ca nu exista termen de prescriptie in situatia in care acesta nu a aflat de decesului tatalui sau. Sora defunctului este in continuare inlaturata de la mostenire? pentru cat timp sau in mod definitiv ?
Exista o modalitate de cercetare presupunand ca reusim sa gasim numele acestui copil?
Prima sotie a tatalui (mama cu care a ramas copilul) nu mai traieste, nu stiti unde se afla? Cand s-au despartit (au divortat) cei doi si cati ani avea copilul atunci?
Prima sotie nu mai traieste.
De alfel nici mama mea si nici sora sotului ei nu mai traiesc - au ramas fiica acesteia si subsemnatul.
Divortul a fost in 1950, copilul avea in jur de 8 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . daca in urma decedatului au ramas ca mostenitori sotia supravietuitoare si o sora infiata doar de tatal decedatului (mama decedatului fiind ... (vezi toată discuția)
Mama vitrega este ascendent privilegiat ? bms bms Am urmatoarea speta: În urma decesului soțului au rămas 3 copii din prima căsătorie al acestuia S-a finalizat succesiunea după soț Ulterior ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil vitreg romanasul romanasul Salutare, Am ceva nelamuriri ref. la o mostenire unei case. [b]Tatal meu vitreg [/b] are un copil din prima casatorie de care s-a despartit cand avea doar ... (vezi toată discuția)