Buna seara!
Spuneti-mi va rog parerea dvs pt urmatoarea situatie: parintii depun cerere de reconstituirea dr de proprietate dupa revolutie, dar nu stiu daca au specificat pt ce parcele. In 2002 tatal decedeaza, in 2003 se elibereaza titlu pe numele tatalui doar pt teren extravilan, apoi decedeaza si mama. In 2004 se elibereaza un proces verbal de punere in posesie pe numele ambilor (cu toate semnaturile legale si stampile) pt terenul curti constructii unde se afla si casa batraneasca de pe vremea bunicilor, peste 30 de ani.
Fiica, unica mostenitoare merge la primarie (in 2010) si intreaba de ce nu a fost trecuta pe titlu si parcela curti constructii din procesul verbal si ce acte au stat la baza eliberarii t.d.p. Primul gospodar o trimite la instanta.
Ce actiune credeti ca ar trebui sa porneasca, o modificare sau anulare a t.d.p. urmata de inscrierea si a parcelei curti constructii sau uzucapiunea (care este mai costisitoare)?
Va multumesc!
Se pare ca inca nu am noroc sa primesc un raspuns!
Credeti ca nicio varianta din cele gandite de mine nu e buna de urmat?
Aveti o alta idee, ce ma sfatuiti sa fac pentru a avea titlu si pentru parcela curti-constructii? A intalnit cineva o astfel de situatie?
Va multumesc anticipat!
Haideti sa incercam calea mai usoara: modificarea TP de catre emitentul sau (comisia judeteana de fond funciar si OCPI-ul). In mod normal, dosarul se depune la primarie, care intocmeste un referat justificativ si trimite documentatia la prefectura. Daca nu va intelegeti cu primaria, depuneti dvs. documentatia direct la prefectura. Ce trebuie sa contina dosarul:
- cerere cu motivatie;
- certificat de mostenitor de pe urma parintilor (altfel nu va este primita cererea);
- TP in original!!!
- copie proces verbal punere in posesie;
- copie extras registru agricol 1959-1963, eventual si registru CAP, din care sa reaisa ca parintii dvs. aveau curtea si casa la colectivizare;
- acte de stare civila ale solicitantului.
Incercati motivatia unei erori materiale la emiterea TP (cum ca comisia locala nu a trimis toata documentatia la validare, inainte de emiterea TP), pentru a vi se aproba modificarea pe cale administrativa a TP, in baza legii 18/1991. Daca "nu tine", solicitati in instanta aceeasi modificare a TP.
O alta varianta (care nu implica TP-ul): obtinerea Ordinului prefectului:
- cerere;
- copie proces verbal punere in posesie;
- certificat de mostenitor;
- extras registru agricol 1986-1990 si registru posesori 1990 (de la primarie);
- istoric rol fiscal;
- schita cadastrala;
- declarati vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata din masuratori este mai mare decat cea din registre).
Nu are rost sa introduceti actiunea in uzucapiune, intrucat, din ce-mi spuneti, banuiesc ca parintii au fost proprietarii casei si la colectivizare (altfel nu cred ca s-ar fi eliberat acel PV de punere in posesie) si nu ati avea impotriva cui sa indreptati actiunea in cauza. De asemenea, nu are rost sa solicitati anularea TP, intrucat au trebut mai mult de 3 ani de la emitere (nu se mai poate invoca nulitatea relativa), iar in motivatiile nulitatii absolute enumerate la art. III din legea 169/1997, cel indicat de dvs. nu se regaseste.
Modificati TP sau Ordinul prefectului.
Succes!
@kyandra
Multumesc foarte mult ,,kyandra", un raspuns intr-adevar profesionist!
1.La prima varianta cred ca voi intampina greutati deoarece primaria este f. reticenta. Nu stiu, dar ceva nu e in regula cu ei. Daca voi incerca motivarea ca comisia locala nu a trimis toata documentatia la validare, imi este teama ca pe procesul verbal de punere in posesie (nu-l am) care a stat la baza emiterii titlului, nu este trecuta si parcela c.c. si e posibil sa nu ,,mearga" eroarea materiala.
Daca voi promova in instanta o actiune pentru modificarea TP, exista cumva un termen de prescriptie?
2.Pt varianta cu Ordinul prefectului, aici exista un termen de prescriptie?
- fiica nu are certificat de mostenitor. Este unica mostenitoare, Ar putea prezenta sesizarea aceea pentru deschiderea procedurii succesorale de la primarie, sau un certificat de calitate de mostenitor (privesc din punct de vedere al cheltuielilor)?
- de ce trebuie extrasul registru agricol 1986-1990.
3. Intr-adevar parintii erau proprietari si la colectivizare.
- ma gandisem sa invoc nulitatea absoluta partiala avand ca motiv ca la data emiterii TP parintii aveau posesia parcelei curti-constructii, dar e posibil sa ,,nu tina".
Voi incerca cel mai probabil pe modificarea TP in instanta, cu toate ca va dura mai mult.
Inca o data va multumesc!
1. nu exista termen de prescriptie pentru modificarea TP prin instanta... de asemenea, nu exista termen de prescriptie pentru emiterea Ordinului prefectului.
2. trebuie sa se obtina certificat de mostenitor, altfel nu se pot face demersurile necesare (macar un certificat de calitatea de mostenitor, vorbiti cu un notar din judetul unde defunctii au avut ultimul domiciliu).
3. registrul agricol 1986-1990, coroborat cu registrul posesorilor 1990 fac dovada proprietarilor imobilului in cauza... (asta cer prefecturile la emiterea OP-urilor).
4. pentru modificarea TP, in lipsa PV de punere in posesie, puteti depune la instanta un extras din registrul agricol 1959-1963 (din care sa reiasa ca parintii au avut curte la colectivizare).
Uzucapiuni
CostelIosub
Sunt mostenitoarea unui parinte care a decedat in 2006. In 1959 tatal meu a construit o casa pe pamantul tatalui.
In 1961 a fost inscrisa in registrul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiuni
ContSters127432
In anul 1959 tatal meu , actualmente decedat,a construit o casa de locuit cu suprafata utila de 48 mp.,un grajdi si anexe pe o suprafata de teren de 600 mp. ... (vezi toată discuția)
Probleme fond funciar
irinu
cer un sfat ,Primaria L. a eliberat un titlu de P.fara ca acea persoana sa detina acte pe toata suprafata de teren desi conform cereri in baza leg.18/91 cere ... (vezi toată discuția)