avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea judecatoreasca: cand se poate invoca???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea judecatoreasca: cand se poate invoca???

buna ziua.
am navigat putin pe acest forum si, pentru inceput, as vrea sa va felicit pentru ceea ce faceti aici. apoi, vreau sa va adresez o intrebare referitoare la urmatoarea speta: in 2003 am fost condamnat pentru tentativa de talharie la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare, art 20 raportat la art 211 al 1 ,2 CP. am fost inchis incepand cu 15.09.2003. intrebarea mea este simpla pentru cineva de specialitate, pentru mine, insa, deosebit de complexa: Cand ma pot reabilita? nu stiu ce lege este in vigoare, pe net am gasit 2 variante ale codurilor si nu stiu care versiune este valabila in acest moment. de la eliberare am terminat o facultate, am avut permanent un loc de munca, nu am mai fost sanctionat decat contraventional pentru centura de siguranta. exista sanse sa nu imi fie aprobata reabilitarea? va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs
Conform art.135 lit.a c.pen,termenul dvs.de reabilitare este de 4 ani+ 1/2 din pedeapsa executata,adica dupa exact 5,3 ani,socotit conf.art.136 c.pen.de la data la care a luat sfarsit executarea pedepsei.
Din acel moment puteti formula la instanta cererea de reabilitare judecatoreasca,facand in acelasi timp,cu acte atasate la aceasta a platii integrale a despagubirilor civile si a chletuielilor de judecata la care ati fost obligat.
Atasati la cerere sentinta /sentintele de condamnare cu mentiunea definitiva si irevocabila,copie de pe fisa de cazier judiciar,adeverinta de la locul de munca si 2-3 declaratii ale unor vecini sau/si colegi de serviciu cu privire la comportarea dvs.in societate dupa liberarea din detentie.
Este foarte important ca in aceasta perioada de timp sa nu mai fi fost condamnat.
Succes !
Reabilitarea in cazul d-stra se poate obtine, la cerere, de catre instanta de judecata dupa trecerea unei perioade de timp de la momentul in care executarea pedepsei se considera executata si anume de 4 ani plu 1/2 din pedeapsa pronintata de catre instanta, adica 4 ani plus 1 an si trei luni egal 5 ani si 3 luni.
Avand in vedere ca ati inceput executarea pedepsei la data de 15.09.2003, nu puteti deocamdata sa promovati o cerere de reabiltare judecatoreasca, poate in Martie2011 .
Sunt mai multe conditii care trebuie indeplinite in afara de termen.
Simpla depunere a cererii de reabilitare judecatoreasca nu inseamna si admiterea acesteia.
Ar fi indicat sa existe avocat angajat care sa stie sa pledeze cauza dvs., evident daca are pe ce sa se bazeze sub aspect legal.

avocat Claudiu Lascoschi
va multumesc pentru promptitudine si amabilitate. nu, nu am mai avut alta condamnare. speram s afi intrat in vigoare noile reglementari conform carora reabilitarea judecatoreasca poate fi introdusa dupa termenul de trecerea unei perioade egale cu 1,5 din pedeapsa. asta e, mai astept un an si 3 luni
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Sunt mai multe conditii care trebuie indeplinite in afara de termen.
Simpla depunere a cererii de reabilitare judecatoreasca nu inseamna si admiterea acesteia.
Ar fi indicat sa existe avocat angajat care sa stie sa pledeze cauza dvs., evident daca are pe ce sa se bazeze sub aspect legal.

avocat Claudiu Lascoschi

Domnule Lascoschi, am observat si in alte postari recomandarea de a apela la serviciile unui avocat in spete similare. nu ma deranjeaza asta si, cel mai probabil voi apela. as vrea totusi sa va rog sa detaliati acele "conditii" la care faceti referire. nu am mai fost condamnat, cheltuielile sunt platite inca de la eliberarea mea, am fost angajat pe toata perioada, chiar si in timpul studiilor universitare. va solicit aceste clarificari intrucat am observat ca in cazul respingerii acestei cereri adresate instantei, exista alt termen pana la reintroducerea acesteia. nu ma pot baza numai pe avocatul pe car eil voi alege, vreau sa si inteleg ce va face si cum il pot sprijini pentru a-mi atinge obiectivul. cazierul mi-a cauzat deja foarte multe probleme in dezvoltarea profesionala si imi doresc sa scap de el cat mai repede. in fond, a fost o greseala savarsita la 19 ani intr-o conjunctura oarecare. va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Martie 2010
mihai.vlasie, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar! anonim2008 anonim2008 Buna ziua as dori si eu sa intre in cat timp iti expira cazierul sunt eliberat din 2004 pt furt si as dori sa stiu cand imi expira cazierul si ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier MiuDorina MiuDorina Buna ziua ,sotul meu a fost condamnat la 10 ani plus un spor de 3 ani ,reesit din cumul de pedepse,a executat 10 si eliberat conditionat in 2007 cu trei ani ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea bebe121 bebe121 buna ziua,dupa cat timp se poate cere reabilitarea in cazul in care am fost condamnat pe 208 209 cp la pedeapsa de 6 ani la care am ramas definitiv in 2004 si ... (vezi toată discuția)