avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... neinceperea urmaririi penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

neinceperea urmaririi penale

de cite ori se poate da neinceprea irmaririi penale intr-un dasar?
pina la aceasta data mi s-a dat de doua ori nup si acum s-a redeschis iarasi urmarirea penala
intrebarea e prea vaga.. nu stim despre ce e vb.. in mod normal se da doar odata nup si in cazul in care se ataca rezolutia de nup si se trimite cauza spre completarea cercetarilor se poate dispune din nou sau nu nup sau inceperea urmarii penale..
Da, utilizatorul ar trebui sa vina cu amanunte.
NUP se dispune daca din cuprinsul actului de sesizare sau din actele premergatoare efectuate, rezulta incidenta in cauza a vreunui caz de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale enumerate de art. 10 alin. 1 Cod de procedura penala,
In conformitate cu art. 278 indice1 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., daca admite plangerea si desfiinteaza rezolutia de neincepere a urmaririi penale, judecatorul trimite cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale.
In art. 273 alin. (11) C. proc. pen. - care reglementeaza reluarea in caz de redeschidere a urmaririi penale - se prevede ca, in cazul in care instanta a admis plangerea impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale si a trimis cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale, acesta dispune inceperea urmariri penale in conditiile prevazute de lege, iar dispozitiile instantei sunt obligatorii pentru organul de urmarire penala, sub aspectul faptelor si imprejurarilor ce urmeaza a fi constatate si a mijloacelor de proba indicate.

Din coroborarea dispozitiilor art. 278 indice 1 alin. (8) lit. b) si a dispozitiilor art. 273 alin. (11) cu dispozitiile art. 270 alin. (2) C. proc. pen. - in care se prevede ca reluarea urmaririi penale in caz de redeschidere nu poate avea loc daca se constata ca intre timp a intervenit vreunul din cazurile prevazute in art. 10 - rezulta ca dispozitiile instantei nu sunt obligatorii pentru procuror in sensul ca acesta ar fi obligat sa inceapa urmarirea penala, ci, asa cum se prevede in art. 273 alin. (11) partea finala C. proc. pen., sub aspectul faptelor si imprejurarilor ce urmeaza a fi constatate si a mijloacelor de proba
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Non bis in idem ? studdent studdent Urmare a plangerii impotriva rezolutiei NUP, curtea de apel dispune procuraturii inceperea urmarii penale. Urmeaza iarasi o rezolutie NUP si plangerea ... (vezi toată discuția)
Cand poate fi efectuata o expertiza judiciara Mihaita Catalin Mihaita Catalin Speta: Accident mortal de circulatie. Victima singura in autoturism (autoaccidentare - alte autovehicule, persoane nu au mai fost implicate in accident). Se ... (vezi toată discuția)
Pot cere redeschiderea u.p? safuhhhh safuhhhh Intr-un caz cu plangere prealabila... sa zicem lovire si alte violente. Daca detin probe noi pot cere redeschiderea U.P. Bun... e o problema daca detineam ... (vezi toată discuția)