avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrator SRL si PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrator SRL si PFA

Buna ziua,

As avea nevoie de sfatul dvs cu privire la urmatoarea situatie:

Eu am un SRL unde sunt Administrator Unic. As dori sa fac un contract de prestari servicii intre mine ca PFA si acest SRL. Tin sa precizez ca sunt PFA cu norma de venit si mi-ar fi mai convenabil sa platesc impozitul de 16% din norma convenita decat sa platesc impozitul de 2 ori in cazul dividentelor. Plus ca as dori in viitor sa beneficiez de un credit bancar si imi trebuie un contract stabilit pe o perioada mai lunga.

Este legal sa pot face acest lucru? Ma gandesc ca este cam ciudat sa semnez un contract unde si la beneficiar si la furnizor apare numele meu. Ce-i drept la PFA mai se adauga si cuvantul PFA in dreptul numelui.

Va cer sfatul pentru ca nu as vrea sa am probleme cu fiscul in cazul unui control...

Va multumesc pentru atentie!
Cel mai recent răspuns: cris_00 , utilizator 20:13, 30 Ianuarie 2014
timi a scris:

Interpretarea dvs este corecta.
Prin urmare, puteti incheia contracte de prestari servicii intre dvs ca PFA si SRL-ul al carui unic asociat sunteti.
Esential este ca cele doua coduri CAEN (ale SRL si ale PFA) sa nu fie identice! In rest nu aveti probleme.

Din ce citesc in art.197, nu conteaza nici cele doua coduri CAEN, fiind conditionate de acceptul adunarii asociatilor, ca si conditia infiintarii PFA. Deci, fiind vorba de asociat unic, nu poate sa se teama ca ar pica "sub sancţiunea revocării şi răspunderii pentru daune" pentru ca nu ar avea cui sa i le plateasca , si nici cine sa-l revoce. Numai daca nu doreste dumneaei sa-si faca siesi acest lucru...:D . Prin acest "nici" se leaga prima parte a frazei ( "nu pot primi mandatul de administrator" de a doua : " sa faca acelasi fel de comert") . Prin urmare, MMX a primit raspunsul care trebuia de la fisc...;)
Nu se poate.
Deci nu se poate sa fii si administrator unic si sa si lucrezi ca PFA pt firma?

Practic serviciile prestate de PFA ce aduc profit firmei nu au nici o legatura cu atributiile administratorului unic. Un sfat juridic ar fi util...
cip200 a scris:

Nu se poate.

Pe ce baza?
OUG 44 / 2008 de exemplu zice : "ART. 16
În scopul exercitării activitătii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităti economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei sectiuni.
ART. 17
(1) PFA nu poate angaja cu contract de muncă terte persoane pentru desfăsurarea activitătii pentru care a fost autorizată si nici nu va fi considerată un angajat al unor terte persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.
(2) Cu toate acestea, o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terte persoane care functionează atât în acelasi domeniu, cât si într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată. "
Buna ziua,

Sunt si eu in situatia prezentata aici, doar ca nu am inteles exact din mesajele anterioare daca este in regula sau nu.
Pe de alta parte e posibil ca din 2010 sa se fi schimbat legislatia referitor la acest aspect?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen + conditie administrator SfetcuArabela SfetcuArabela Buna ziua, Incerc sa identific un cod caen pt. achizitia si vanzarea de ulei auto si nu reusesc. Ca sa fiu mai exacta doresc sa infiintez un SRL cu obiect ... (vezi toată discuția)
Administrator la mai multe societati. mihai.m mihai.m Buna seara, Eu sunt administratorul si asociatul unic al unui SRL ( micro.) si de curand am primit propunerea sa fiu numit administrator la un alt SRL cu ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functii cata8 cata8 Un asociat unic la un SRL poate sa-si infiinteze un II?:sorry: (vezi toată discuția)