avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... functionar public trimis in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

functionar public trimis in instanta

Un functionar public care ofera consultanta fiscala si inregistrand documente primare legale ( bonuri , chitante de plata , facturi de utilitatii etc.) in programul de contabilitate al firmei pentru a invata o persoana angajata ( gestionara) , fara a incheia bilant contabil , balanta , a depune declaratii , poate fi acuzat de fals contabil si participatie improprie la evaziune fiscala , daca administratorul societatii avea o alta firma , in care avea contabil angajat o firma specializata si tot aceasta firma ii facea inchiderea si societatii acesteia si respectiv semna bilantul contabil .
Fac precizarea ca in urma verificarilor efectuate de catre organele de control s-a constatat ca in contabilitatea acestei firme sunt inregistrarii fictive , fara documente legale , denaturand elementele de activ si pasiv(eu neavand cunostiinta de acestea in timpul cat am fost eu pe acolo, respectiv nici nu am avut acces la tot programul de contabilitate, deoarece acesta era impartit pe mai multe calculatoare).
De asemenea administratorul societatii respective nu recunoaste ca are cunostiinta de acestea si nici ca ar fi implicata in aceste inregistrarii firma de contabilitate care ii facea inchiderea (cea care a semnat bilantul contabil).
Nu am avut nici un contract cu el , am fost pur si simplu acolo , insa administratorul pentru a se sustrage de la cercetare penala , a facut plangere penala impotriva mea la Parchet , dupa care am fost trimisa in instanta.
Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca administratorul poate scapa asa , el fiind scos de sub urmarire penala?

Faptul ca ofereati consultanta fiscala , presupun ca in urma incheierii unui contract , va obliga sa indepliniti intocmai obligatii prevazute in acel contract . Luand in considerare cele expuse de dvs. , daca urmare efectuarii cercetarii penale s-a procedat la trimiterea dvs. in instanta , insemna ca procurorul care a instrumentat dosarul a considerat ca sunt elemente care justifica plangerea penala .
Avand in vedere cele de mai sus , consider ca e oportun sa va adresati unui avocat cu toate documentele pe care le detineti si documentele depuse la dosarul cauzei pentru a vedea situatia concreta . Si acest lucru trebuie facut urgent !
As dori sa ne spuneti ce fel de functionar public sunteti si pentru ce infractiuni ati fost trimis in judecata.
Ca si dl.avocat Moloman,cred ca ar trebui sa faceti precizari cu privire la activitatea dvs si la faptele care vi se retin in sarcina pentru a benefica de sfaturi la obiect.
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
Radu Gabrian, Mediator
amisa a scris:

Un functionar public care ofera consultanta fiscala si inregistrand documente primare legale ( bonuri , chitante de plata , facturi de utilitatii etc.) in programul de contabilitate al firmei pentru a invata o persoana angajata ( gestionara) , fara a incheia bilant contabil , balanta , a depune declaratii , poate fi acuzat de fals contabil si participatie improprie la evaziune fiscala , daca administratorul societatii avea o alta firma , in care avea contabil angajat o firma specializata si tot aceasta firma ii facea inchiderea si societatii acesteia si respectiv semna bilantul contabil .
Fac precizarea ca in urma verificarilor efectuate de catre organele de control s-a constatat ca in contabilitatea acestei firme sunt inregistrarii fictive , fara documente legale , denaturand elementele de activ si pasiv(eu neavand cunostiinta de acestea in timpul cat am fost eu pe acolo, respectiv nici nu am avut acces la tot programul de contabilitate, deoarece acesta era impartit pe mai multe calculatoare).
De asemenea administratorul societatii respective nu recunoaste ca are cunostiinta de acestea si nici ca ar fi implicata in aceste inregistrarii firma de contabilitate care ii facea inchiderea (cea care a semnat bilantul contabil).
Nu am avut nici un contract cu el , am fost pur si simplu acolo , insa administratorul pentru a se sustrage de la cercetare penala , a facut plangere penala impotriva mea la Parchet , dupa care am fost trimisa in instanta.
Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca administratorul poate scapa asa , el fiind scos de sub urmarire penala?

Va multumesc pentru raspuns dar sa fiu mai explicita :
- eu am inregistrat numai documentele primare ( pe care le-am enumerat mai sus)
- declaratiile fiscale , inchiderea lunara a societatii le-a facut la termenele legale poate firma de contabilitate sau altcineva ( nu stiu cine si nici nu am intrebat pentru ca nu era obligatia mea sa verific), eu am ajutat acea persoana angajata( gestionara) sa invete contabilitate si eram si ''prieten '' cu acel administrator.( simplu amic , si nimic altceva) si de aceea nu am facut contract , si nici nu puteam pentru ca functia publica pe care o ocupam era in compartimentul de control in cadrul unei institutii publice.
- pentru aceste servicii am primit o suma de bani modica , mica , pe care nu eu am solicitat-o , ci a vrut neaparat administratorul pe motivul ca '' el nu vrea sa ramana dator la nimeni'' .
- toate acestea s-au petrecut anul trecut , iar pana in prezent eu nu am mai avut nici o relatie cu acea firma sau acel administrator.
- in prezent a venit controlul la acea societate si in urma verificarilor au depistat inregistrarii fictive , care nu au la baza un document , simplu inregistrarii contabile , in vederea sustragerii( sau sa reduca baza impozabila ) de la plata taxelor si impozitelor la bugetul statului . Asa cum am precizat eu nu aveam cunostiinta de acestea si nici nu am verificat , pentru ca nici nu puteam sa verific si daca doream deoarece contabilitatea era impartita pe mai multe calculatoare ( gestiune, achizitii , vanzari, plati , incasarii ) in care erau persoane angajate pe care le introduceau si apoi l-a sfarsitul lunii se facea transferul pe un server in care era instalat programul de contabilitate in care se face inchideriile ( declaratii , balanta , jurnale etc.)
- va rog foarte mult sa-mi spuneti cum pot sa ma apar , de asemenea cum pot s-a arat ca de fapt poate s-a inteles cu alta persoana s-au cu acea firma de contabilitate sa- i faca acele inregistrarii si s-a puna vina pe mine.
- va spun sincer ca nu am facut asa ceva mai ales ca eu lucram in control.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl etamarga etamarga am avut un srl lam cesionat am facut act notarial cu predare a evidentei contabilr ca sa ma trezesc sunt chemata la politie ca nu sunt inregistrate 5 facturi ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza???? 44axa 44axa cum se incheie balanta in situatia in care din doua spatii (cu administratori si balante separate ) trebuie sa ramina un singur administrator ,o balanta ,dar ... (vezi toată discuția)
Control fiscal livia77 livia77 Buna seara ! am si eu anumite nelamuriri ,1. am un PFA deschis din 2007 si nu am facut nici un control la acte la ANF , ce pot sa fac ? 2. in anul 2008 am ... (vezi toată discuția)