avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... minori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

minori

minora prinsa pe autobuz fara bilet,dar si fals privind identitatea.si-a platit amenda .o va trimite in instanta sau ii da avertisment sau mustrare?
In primul rand e o mare diferenta din punctul de vedere al raspunderii in fata legii intre minorii de pana la 16 ani si cei intre16-18 ani, probabil nu va ajunge in fata instantei, dar daca va fi chemata la politie pentru declaratii ar fi bine sa consultati anterior un avocat.
Daca este sesizata politia se vor face cercetari iar daca este constatata infractiunea se va incepe urmarirea penala impotriva acesteia. Dosarul va ajunge la procuror singurul in masura sa puna in miscare actiunea penala impotriva invinuitului si sa-l trimita in judecata. Procurorul in urma verificarii dosarului poate de asemenea dispune scoaterea de sub urmarire sau incetarea urmaririi penale. Procurorul nu poate aplica masuri educative ci numai instanta de judecata in masura in care inculpatul minor este gasit vinovat. Daca are pana in 14 ani nu va raspunde penal. Daca are varsta intre 14-16 ani raspunde penal daca a savarsit fapta cu discernamant, iar cei care au peste 16 ani raspund penal si li se pot aplica o pedeapsa sau o masura educativa(mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare, internarea intr-un institut medical educativ)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala impotriva unui minor - consecinte, lipsa dovezi brisan brisan care este cursul unui dosar constituit in urma unei plangeri penale inaintata unei sectii de politie. Mentionez ca este vorba despre acuzatia de furt a unei ... (vezi toată discuția)
Probleme minor alcida20 alcida20 Buna, am si eu o intrebare: ce masuri legale se pot lua impotriva unei minore de 16 ani care este plecata de acasa si este gasita practicand prostitutia? ... (vezi toată discuția)
Furt la varsta de 15 ani egozenovie egozenovie o minora in varsta de 15 ani a furat un telefon mobil dintr-un strand,telefonul fiind luat de la persoana de langa cearceaful acesteia.Telefonul este in ... (vezi toată discuția)